2017. október 3., 17:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Csiffáry Gabriella Magyarázom a bizonyítványom – Híres magyarok az iskolában című új kötete írók, költők, művészek, színészek és tudósok iskolai kudarcaival, nagy ritkán sikereivel ismerteti meg az olvasót. Életsorsuk példa arra, hogy bár hátránnyal indultak útnak, akaraterejüknek, megszállottságuknak köszönhetően tehetségük idővel utat tört magának, és legnagyobbjaink közé kerültek. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent kötetet az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében mutatják be a Pest Megyei Könyvtárban, 2017. október 8-án 16:00 órától. A szerzővel Konyecsni Enikő, a Pest Megyei Könyvtár munkatársa beszélget.

Csiffári Gabriella, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa nyolcvankét magyar híresség iskolai „karrierjét” kíséri nyomon hazai és határon túli közgyűjtemények, iskolai irattárak, családi hagyatékok dokumentumai, levelei alapján.
A könyvet lapozgatva kiderül, hogy Kosztolányi Dezső fegyelmi eljárás miatt hagyta ott a gimnáziumot, s csak később érettségizett, Gárdonyi Géza pedig elégségesre teljesítette a magyart a gimnázium második évében. Dokumentumok nem bizonyítják, hogy József Attilának Horger Antal miatt kellett felhagynia egyetemi tanulmányaival, tény azonban, hogy diplomát nem szerzett, csakúgy mint Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Rejtő Jenő vagy Karinthy Frigyes, aki gyerekkorában hadilábon állt a helyesírással. Krúdy Gyula magyar érettségi dolgozata is csak kettesre sikeredett. Ady Endre több alkalommal is belevágott a jogi egyetemi tanulmányokba, de végül feladta a küzdelmet, jogi citátumok helyett irodalmi igazgyöngyöket fogalmazott.

 „Nagyon buta gyerek lehettem. Velem szinte semmi sem történt. Az iskolában állandóan csak magoltam. A könyveket gyűlöltem. Senki sem tanított arra, hogyan éljek. Senki sem mutatta meg, milyen csodálatos dolog tanulni, megérteni a körülöttünk lévő világot, alkotni valamit… A kudarcok elvették a kedvemet a tanulástól. Kimaradtam az iskolából. Házitanítót fogadtak mellém, hogy legalább legyen valamilyen bizonyítványom” – magyarázza bizonyítványát a világhírű professzor, Szent-Györgyi Albert. Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus sem remekelt minden tárgyból egykor az iskolában. A legjobb jegyeket a golyóstoll feltalálója, Bíró László József vitte haza bizonyítványában, aki a tornán kívül minden tantárgyból elégségest kapott.

Vannak kivételek, melyek erősítik a szabályt. Egyik nagyhírű egyetemünk névadója, Eötvös Loránd kimagasló és egyenletes ívet futott be tanulmányaival, Arany János színtiszta kitűnő volt, ő aztán az unalom miatt fordított hátat a debreceni kollégiumnak és vándorszínésznek állt. Szellemi nagyjaink közül meglepően sokan csak feszengtek az iskolapadban. Csontváry-Kosztka Tivadar utálta az iskolát, Illyés Gyula nemkülönben, akinek véleményét nem változtatta meg, hogy öt különböző elemi és három középiskola falai között próbálkozott megkedvelni a tanulást.

Az utókor számára nagyjaink életsorsa kinek-kinek más tanulsággal jár: a rossz jegyeivel nem büszkélkedő diáknak felmentés, másoknak önigazolás, de annyi bizonyos: a tehetség megtalálja útját, még akkor is, ha rögös ösvény visz a sikerig.

 

Magyarázom a bizonyítványom
Csiffáry Gabriella könyvbemutatója

Beszélgetőtárs: Konyecsni Enikő, a Pest Megyei Könyvtár munkatársa.
Helyszín: Pest Megyei Könyvtár olvasóterme, 2000 Szentendre, Pátriárka utca 7.
2017. október 8. 16:00
A belépés ingyenes.

Országos Könyvtári Napok a Pest Megyei Könyvtárban (2017. október 2-8.)
A Nemzeti Kulturális alap támogatásával.