2019. május 3., 11:32
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sok helyen hagyomány, hogy a végzős diákok lazább, szórakoztató formában is búcsút intenek a diákéveknek, és elköszönnek nemcsak a középiskolájuktól, hanem a várostól is. Erről szól a ballagási ceremóniát megelőző bolondballagás, és talán még arról is, hogy a nevetéssel és bolondozással feloldják a következő napok feszültségeit, az érettségitől való félelmet.

Korábban Szentendrén is hagyomány volt, hogy a bolondballagás keretében a diákok a Fő térre vonultak, ahol általában zenés-táncos produkciót mutattak be, mely gyakorta „kalapozással” is együtt járt. Az utóbbi években viszont a diákok legfeljebb az intézmény falain belül őrizték a hagyományt, a Fő téren nem találkozhattunk velük. Ezen akart változtatni Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester, aki a Ferences Gimnázium tanulójaként maga is tanúja és résztvevője volt e szokásnak.

Ötletére nyitottak voltak az iskolaigazgatók, ennek köszönhetően május 2-án, csütörtökön délelőtt diákokkal telt meg a Fő tér. A program 10 óra körül a Móricz Gimnázium előadásával kezdődött: a 10. évfolyamosok barokk komédiát adtak elő korhű ruhákban, mondhatni ajándékképpen a negyedikeseknek. Lope de Vega A kertész kutyája és Zrínyi Miklós Az török áfium ellen való orvosság című darabok átiratát Bádonyi Kinga tanította be. A 11 diák 22 perces előadása után a Rákóczi iskola 12/A osztálya a decemberi szalagavatóra betanult táncösszeállítást adta elő, de természetesen sokkal lazábban és kötetlenebbül: előadásuk és öltözékük igazi bolondballagós hangulatot teremtett.

Jó lenne, ha folytatódna a hagyomány, és jövőre is találkozhatnánk a Fő téren a végzős diákokkal városunk minden középiskolájából. Jókedvet és vidámságot árasztottak a gyerekek, élmény volt látni őket.