2015. május 14., 15:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2015. május 13-án délután az óvodások és sok érdeklő jelenlétében adták át a Püspökmajori Óvoda napelem- és árnyékolórendszerét, amely a három évvel ezelőtti energetikai korszerűsítés mellett a projekt innovatív eleme volt.

A szép napsütéses időben a gyerekek és a vendégek meghallgatták Verseghi-Nagy Miklós polgármester és dr. Matolcsy Károly, az ÉMI tudományos igazgatójának elsősorban az óvodásoknak szóló köszöntő beszédét, melyekből megismerhették a gyerekek, hogy mit jelent az óvodájuknak a korszerűsítés. Ezt követően a gyerekekkel együtt átvágták a nemzeti színű szalagot, mely után dr. prof. Hablaty Olivér bohócdoktor várva várt előadása következett. A gyerekek A szeretetenergia nem vész el című előadásban nagy örömmel vettek részt összegyűjtve szeretetenergiájukat, szelektív gyűjtőbe helyezve minden rosszkedvet, hogy felhőtlenül örülhessenek az óvodájuk fejlődésének..

A májusi határidő előtt hetekkel elkészült a Püspökmajor óvoda napelem- és árnyékoló rendszere. Az árnyékolókon 24, míg a két épületet összekötő üvegezett folyosó tetején további 8 napelemet helyeztek el. A korábbi általános energetikai korszerűsítés mellett a projekt kötelező eleme volt innovatív megoldások kialakítása, mely most a napelemrendszer és árnyékoló megvalósításával ért véget. A rendszer kialakításának költsége bruttó 13 936 ezer Ft, melyből a Concerto PIME’S támogatása 5 775 ezer Ft. A próbaüzem alatt a termelt áram az óvoda teljes villamosenergia-felhasználását biztosította, így a beruházás jelentős megtakarítást eredményez majd az intézménynek.