2023. november 16., 10:28

Életünket nagyrészt online felületeken keresztül bonyolítjuk, ami miatt az emberről jelentős mennyiségű adat keletkezik. Megfigyelünk és megfigyelnek. Biró Dávid új kiállítása a szentendrei PhotoLabban arra keres választ, hogyan változtatják meg gondolkodásunkat a személyre szabott AI-eszközök.

A kiállításmegnyitó időpontja: 2023. november 17. (péntek), 18 óra
Helyszín: PhotoLab kiállítótér (Hunyadi u. 1)

Az információ értékes áru. A technológiának köszönhetően pedig több millió terabájt található az interneten. A mesterséges intelligencia (AI) eszközei, például a ChatGPT, most már a mi nevünkben kezelik ezeket az információkat – összegyűjtik, összefoglalják, majd visszaadják nekünk. De az információkezelés mesterséges intelligencia felé történő „kiszervezése” – bármilyen kényelmes is – következményekkel jár. Nemcsak azt befolyásolhatja, hogy mit gondolunk, hanem potenciálisan azt is, hogyan gondolkodunk. Mi történik egy olyan világban, ahol a mesterséges intelligencia algoritmusai döntik el, hogy milyen információkat örökítsenek meg, és mi maradjon meg? A generatív AI-eszközök több száz gigabájtnyi már meglévő adatot felhasználó modellekre épülnek. Ezekből az adatokból megtanulják, hogyan hozhatnak önállóan létre szövegeket, képeket, hang- és videótartalmakat, és a „legvalószínűbb” válasz összegyúrásával válaszolhatnak a felhasználói kérdésekre. Hogyan változtatják meg gondolkodásunkat a generatív AI-eszközök – különösen a személyünkre szabottak?

Köszöntőt mond: Kigyós Fruzsina képzőművészeti osztályvezető
Megnyitja: Sárai Vanda esztéta
Kurátor: Prosek Zoltán
Kurátorasszisztens: Eged Dalma

A kiállítás 2023. november 18. — 2024. március 3., csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.