2015. május 2., 16:35

Folytatjuk a múlt heti lapszámunkban elkezdett sorozatunkat, amelyben a képviselő-testület mellett működő bizottságokat mutatjuk be.

A Jogi, Vagyonnyilatkozat-vizsgáló és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke Kubatovics Áron, aki listán került be képviselő-testületbe a TESZ (Társaság az Élhető Szentendréért) tagjaként. Önkormányzati „előélete” nincsen, de a közéletben évek óta részt vesz: alapítója és elnöke a Tizenegylet Ifjúsági Egyesületnek, tagja az Omkamra és a Művészköztársaság Egyesületeknek. Szentendrei születésű, jogi egyetemet végzett, jelenleg grafikusként-programozóként dolgozik.
A bizottság tagjai: Tolonics Gyula (Fidesz-frakció), Magyar Judit (MSZP) – képviselő tagok, dr. Vass Péter és dr. Kőrösi Tibor – mindketten Fidesz által delegált külsős tagok.

Amiről nem tárgyalunk, az nincs is
A tagok a testületi ülések előtti héten ássák bele magukat intenzíven a munkába, az összejövetelek kedden, általában 3-tól 7-ig tartanak. A bizottság általános ellenőrző feladatot végez, ami azt jelenti, hogy minden előterjesztést, ami a képviselők elé kerül, véleményeznek jogilag vagy pénzügyileg. Mindez nagy felelősséget is jelent, hiszen észre kell venniük, ha bármiféle gond van, illetve a későbbiekben felmerülhet.
– Ha nem támogatunk egy előterjesztést, akkor meg kell tudnunk fogalmazni, hogy mi a baj vele. Éppen ez adja a munkánk nehézségét is, hiszen hol a csatornázásba, hol a szociális ügyekbe, a pénzügyekbe, a városgazdálkodásba kell belemélyednünk, legalábbis annyira, hogy felelősen tudjunk állást foglalni. Minden ügyet ellenőrzünk, Szentendrén nem fordulhat elő, ami más önkormányzatoknál, hogy a város pénze bennragadjon egy brókercégnél – mondja Kubatovics Áron.

Nyilvános ülések
– Sokan nem tudják. hogy a bizottsági ülések is nyíltak. Érdemes lenne tudatosítani az érintettekkel, hogy a viták itt is zajlanak, ezért itt is meg kellene jelenniük, és elmondani az érveiket, nem csak a testületi ülésen – mondja Kubatovics Áron. – A célunk az, hogy a felek beszélgessenek, ne pedig gyűlölködjenek. Nem az a baj, ha viták vannak, hanem az, ha ezeket nem tudjuk kulturált módon kezelni, és átmegy személyeskedésbe.
Kubatovics Áron fontos gesztusnak tartja, hogy a városvezetés az ellenőrzési funkciót átengedte az „ellenzéknek”, hiszen ez a megszokott gyakorlat az európai demokráciákban is.
– Úgy látjuk, hogy a mostani városvezetés másképpen áll az ügyekhez. Nem is nevezném ezt a klasszikus városvezetés kontra ellenzék felállásnak. Mi, a TESZ képviselői nem ellenzékiként tekintünk magunkra, és nem az a célunk, hogy mindent, ami nem a mi kezdeményezésünk, lesöpörjünk az asztalról. Az ügyeket nézzük, azt, hogy Szentendrének legyen jó, és ez alapján fogadjuk el vagy utasítjuk el az elénk kerülő előterjesztéseket. Ebből következik, hogy nem ideológiák alapján döntünk, hanem a lakóközösségek, a szentendreiek érdekeit figyelembe véve.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
sze 06

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 06

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.