2022. október 28., 17:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Elkezdték kihelyezni a védett és korlátozott forgalmú övezetekben a parkolási zónahatárokon a díjfizetésre figyelmeztető táblákat. Azok a szentendreiek, szentendrei székhelyű, telephelyű vállalkozások, akik, illetve amelyek rendelkeznek érvényes behajtási hozzájárulással – amely egyben várakozásra is jogosít –, azok változatlanul parkolhatnak, további díjfizetési kötelezettség nélkül.

1. A védett övezetben a behajtási hozzájárulás egyben várakozásra is feljogosít, aki ilyen érvényes hozzájárulással rendelkezik, annak nem kell semmiféle más engedélyt beszereznie, csak az érvényesség határidejére kell figyelnie.

2. Amikor lejár a hozzájárulás érvényessége és új igénylésére kerül sor, akkor kell majd megfizetni a következő évre vonatkozó várakozási megváltási díjat. A lakosok, üzlet-, étteremtulajdonosok, rendszeres áruszállítók egy évre kapják meg a behajtási hozzájárulást és a várakozási engedélyt, évente kell fizetni a parkolási megváltási díjat.

2/1. Ha a szentendrei illetőségű magánszemély vagy vállalkozás behajtási hozzájárulásának érvényességi ideje lejár, akkor a díjmentes behajtási hozzájárulás mellett a várakozási megváltási díjat (2400 Ft/év) is meg kell fizetnie, ami a parkolásra jogosítja fel. A nem szentendrei illetőségűek esetében ez a díj behajtási hozzájárulásonként 2400 Ft/alkalom.
2/2. Ha valaki alkalmi beszállító, akkor alkalmanként kér és kap behajtási hozzájárulást. A hozzájárulás érvényességi idejéig a várakozási megváltási díj megfizetésével jogosultságot szerez a várakozásra is.
2/3. 2023. január 1-től a védett övezetben lakó vagy székhellyel, telephellyel rendelkezők számára a behajtási engedéllyel együtt megkapott parkolási megváltási díj 2 400 Ft/év, ha a II-es parkolási zónában  is igénybe akarják venni a kedvezményes parkolást, akkor az, plusz 4 600 Ft/év.

Figyelem! A behajtási hozzájárulás tartalmazza az engedélyezett útvonalat is. Gépkocsival közlekedni a védett övezetben csak a hozzájárulásban szereplő útvonalon lehet.

3. A védett övezetben a várakozási övezet területi határai pontosan megegyeznek a védett övezet határaival.
Díjköteles várakozási területek, védett övezetek, parkolási zónák utcalistája >>>

Behajtási hozzájárulás igényelhető online itt >>>

Egyéb parkolással kapcsolatos ügyek intézhetők

  • személyesen, emailben, telefonon a Rendészet parkolási ügyfélszolgálatán: 2000 Szentendre, Paprikabíró utca 21.
    Ügyfélfogadás: hétfő 8:00-18:00, kedd és csütörtök zárva, szerda 11:00-16:00, péntek 8:00-13:00 óráig
    Telefon: +36 26 300-407/parkolás | Email: parkolas.szeri@szentendre.hu