2016. december 23., 13:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Helyszíni bejáráson ellenőrizte az önkormányzat a Széchenyi téren és környékén földmunkákkal is járó aktuális munkálatokat. Karácsony előtt mind a távhőszolgáltató, mind a Telecom befejezte a munkát és helyreállította az érintett járdaszakaszokat.

A munkák kapcsán több lakossági bejelentés érkezett a kivitelezéssel és helyreállítással kapcsolatban. Az észrevételek egy része a korábban végzett távhővezeték-korszerűsítéshez, más része a távközlési hálózat kábelcseréjéhez kapcsolódik. A munkálatok egyike sem önkormányzati beruházás volt.

A Telecom Kft. a nyáron kezdte meg távközlési hálózata korszerűsítését Szentendrén. A 15 körzetből álló terület nagy részén a távközlési oszlopokon lévő légvezetékeket cserélik optikai kábelekre. A belterületi részeken a földben lévő hálózatot váltják ki szintén optikai kábelre. Ez részben zöld területen, előkertekben, parkokban, de néhány helyen – pld. lakótelepeken – járda mellet vagy járda alatt van elhelyezve.

A problémák tisztázására helyszíni bejárást hívtak össze a kivitelezőkkel és a beruházókkal.

Mint a bejáráson megállapították, a vezeték nyomvonalán a visszatöltés és a betonozás megtörtént. A Széchenyi téren és a Hamvas Béla utca elején az öntött aszfaltburkolat helyreállítása elkészült.
A kivitelező építési anyagot – vezetéket, védőcsövet, törmeléket – nem hagyott a területen, az általa felbontott zöld területet rendezte. Az esetleges füvesítési utómunkálatokat a 2017 tavaszán elvégzi.

A Széchenyi téren és a Hamvas Béla utca elején lévő épületek előtt a kivitelező a korábbi – elhasználódott – járdaszegélyelemeket nem építette vissza, hanem helyette saját költségén új járdaszegélyt épített mintegy 100 fm-es szakaszon.
A Hamvas Béla u. 3. sz. ház térnél lévő lépcsőházánál hiányzik egy régi beton járdaszegély, illetve a járda túloldalán ugyancsak két régebbi járdaszegélyelem a visszaállítás során megsüllyedt. Ezeket a tavaszi garanciális munkák során javítja majd a kivitelező.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy a távközlési hálózat kábelcseréje során felmerült építési és helyreállítási munkákban felmerülő garanciális javításokra 2017 áprilisában újabb bejárást tartanak. A lakótelepen a távközlési hálózat cseréjét tavasszal folytatják.