2024. április 26., 15:40

A Bogdányi utca alján található kút műszaki okokból jóideje nem működött, felújítását Pál Gábor belvárosi képviselő szorgalmazta. A helyreállítást az önkormányzat finanszírozta. 

A legendás zeneszerzőről és népzenegyűjtőről, Vujicsics Tihamérről elnevezett téren, a Preobrazsenszka-templom mellett 2000 óta álló díszkút Asszonyi Tamás szobrászművész alkotása. Az emlékkút kőoszlopának csúcsán Szentendre címerének meghatározó motívuma, az Agnus Dei-ábrázolás látható bronzszoborként.

„Fontos alkotóeleme az alkotásnak az a kőmedence is, amely eredetileg régi szerb keresztelők kútjaként szolgált. Alkotóelemeinek szerves egységbe foglalásával, harmonikus arányaival Asszonyi Tamás emlékkútja mediterrán atmoszférájú, bensőséges hangulatú kisvárosi közeggé avatja a Vujicsics teret” – olvasható Török Katalin és Wehner Tibor „Szentendre Monumenta” című könyvében.

 

A Bogdányi utca alján található kút műszaki okokból jóideje nem működött, felújítását Pál Gábor belvárosi képviselő szorgalmazta. Az emlékszobor kőtalapzatának és obeliszkjének felújítását Pap Lajos szentendrei kőfaragó készítette. A vízszerelési munkákat a Városi Szolgáltató és a DMRV végezte.

A ma reggeli sikeres beemelést követően még körbeszalagozták a díszkutat, hogy a ragasztások megkötéséig védjék a műtárgyat. A kutat a hét elején vehetik újra birtokba a szentendreiek.

(Fotó: Bácsi Róbert László / Szentendre.hu)