2013. január 11., 15:33
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rég nem látott múzeumi fejlesztés és kulturális-turisztikai együttműködés Szentendrén – az átadást júniusra tervezik. A berendezése van már csak hátra, lényegében tehát elkészült a szentendrei Ferenczy Múzeum új épülete, az úgynevezett Pajor-kúria bővítése és felújítása, az átadás a tervek szerint júniusban lesz – tudtuk meg az intézmény igazgatójától. Kálnoki-Gyöngyössy Márton – aki a január 1-jével megszűnt Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetőjeként vált ismertté – emellett beszélt a szentendrei központi múzeumhoz került, tagintézményként tovább működő egykori megyei egységekről és a létrejött új kulturális „holdingról”, ugyanis nemrég kinevezték a város kulturális és turisztikai vezetőjévé is.

„Folyamatban van a műszaki átadás és a használatbavételi engedély megszerzése, építészetileg elkészült a ház” – árulta el lapunknak Kálnoki-Gyöngyössy Márton a szentendrei, úgynevezett Pajor-kúria felújításával és átépítésével kapcsolatban. A város Ferenczy Múzeumának – amely a közgyűjteményi rendszer átalakítása után a megszűnt Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának helyébe lépve és Szentendre fenntartásába kerülve látja el a Pest megyei közgyűjteményi feladatokat – új épülete lesz ez a Kossuth Lajos utcában álló palota. Az intézmény vezetőjeként dolgozó szakember – korábban a megyei múzeumi szervezet igazgatója – hozzátette, hátravan még a ház berendezése, az irodák, kiállítóterek, a látványraktár felszerelése, a múzeumi bolt kialakítása, de építészetileg már készen áll, a fűtés, a klimatizálás és világítás is a „helyén van”.

„A tervek szerint június 18-án, a Ferenczy ikrek születésnapján adjuk át a múzeumot. Szentendre életében is rendkívül fontos állomás lesz a város legnagyobb világi műemlék épületében megnyíló intézmény, és a közép-magyarországi régióban sem volt hosszú évek óta hasonló nagyságrendű kulturális beruházás” – hangsúlyozta Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

Kérdésünkre elmondta, időre befejezték az építkezést, és az előirányzott költségkeretet – mintegy nyolcszázmillió forint – sem lépik túl. „Az engedélyek, szakhatósági hozzájárulások is idejében megérkeztek. Mivel műemlék, így alapos feltárás, falkutatás előzte meg a tényleges munkálatokat” – mutatott rá. Hozzátette, a kutatások során egy eddig ismeretlen kút is előkerült, valamint olyan falfestés, amelyről szintén nem tudtak: ez utóbbi a leendő kiállítótérben van, így sajnos nem tudják bemutatni, de szakszerűen dokumentálták és bármikor „visszafejthető” módon fedték el.

Amint arról korábban lapunk már beszámolt, a Pajor Gáspár vármegyei táblabíró nevéhez köthető kúriában – amely feltehetőleg a 19. század első felében nyerte el mai, klasszicista formáját – a teljes korszerűsítés mellett helyreállították az emeleti teremsort és a homlokzatokat, a kert felől pedig új, modern épületszárnyat emeltek. A koncepció szerint az új kiállítási rend az emeletről vezet lefelé: a 20. századi szentendrei képzőművészek anyagát bemutató állandó tárlattól indulva a másik kiállításon, az utcai, patinás teremsorban a Ferenczy család művészete lesz látható. Ezek a műtárgyak most, ahogy Kálnoki-Gyöngyössy Márton rámutatott, az intézmény raktáraiban, illetve vándorkiállításokon vannak, miután a múzeum néhány éve kiköltözött a szerb ortodox egyháznak visszaszolgáltatott régi épületéből. A Pajor-kúria pincéjében egyébként a jelenleg szabadtéren sínylődő római kori kőemlékek kapnak helyet, lesz egy időszaki kiállítótér, a tetőtérben látványraktár, és látogatható, kutatható lesz az intézmény több mint harmincezer kötetes könyvtára is.

Ismert, hogy a megyei múzeumi rendszer megszüntetése után idén január 1-jétől a települési önkormányzatok közötti megállapodások alapján a szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézményeként működik a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a verőcei Gorka-kerámiakiállítás és a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum – ezek korábban a Pest megyei igazgatósághoz tartoztak. Az egykori igazgatóság szentendrei egységei – például a Kovács Margit Múzeum vagy a Népművészetek Háza – továbbra is a Ferenczy Múzeum tagintézményeiként működnek, és a Fő téri kiállítóterem szintén megmarad. További egységek csatlakozásáról egyelőre nincs szó – folytatta Kálnoki-Gyöngyössy –, jelenleg ugyanis Szentendre és a Ferenczy Múzeum erőforrásai csupán a mostanra kialakult feladatok ellátására elegendők.

Megkérdeztük az igazgatót a másik jelentős változásról, hiszen tavaly év végén Szentendre kulturális és turisztikai vezetője lett: a városi kulturális rendezvényeket menedzselő Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetői posztját is elnyerte pályázaton. „Egyfajta kulturális holdingot hozott létre a város új koncepció mentén: a fölösleges párhuzamosságok megszüntetésével a szinergiákat erősítjük. Egyrészt a Ferenczy Múzeum a már említett tagintézményeivel, másrészt a MűvészetMalom – szintén megállapodás alapján tagintézményként –, harmadrészt a teátrum, a hagyományos települési közművelődési feladatok, valamint a jelentős kulturális események így Szentendre véges erőforrásainak megfelelően működtethetők majd” – hívta fel a figyelmet Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

Forrás: Magyar Hírlap