2019. december 5., 17:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

November végén befejeződött az Izbégi Általános Iskola előtt a Szentlászlói út és a Mária utcai kereszteződés és környékének átépítése, a munkálatok három hónapot vettek igénybe. Az önkormányzati beruházásban történő felújítás során jelzőlámás gyalogátkelőhelyet alakították ki, teljes hosszában megújult a Mária utca és az utcában lévő parkoló. Az önkormányzat – a csomópont még biztonságosabb használata érdekében – további fejlesztéseket szeretne megvalósítani.

Az iskola és az óvoda környéke rendkívül forgalmas, és a reggeli időszakban gyakran alakultak ki balesetveszélyes helyzetek. A csomópont átépítését a környéken lakók és a gyermekeiket óvodába és iskolába vivő szülők sürgették a balesetek elkerülése, a biztonságosabb gyalogos közlekedés érdekében. A beruházás során a meglévő gyalogátkelőhelyet áthelyezték a Családsegítő Központ mellett tavaly megépült járda közelébe, és jelzőlámpás forgalomirányítást építettek ki. Az átalakításhoz kapcsolódóan a Mária utcában magassági korrekciót is végeztek a könnyebb kihajtás érdekében, valamint burkolták a lépcső melletti vízelvezető árok egy részét, ahol további parkolóhelyeket alakítottak ki. Megújult a Mária utca végén lévő nagy parkoló burkolata is, melyre a fedlapok süllyedése miatt volt szükség. Átépítették a patak mellett lévő támfalat, illetve egy szakaszon új támfal épült.

A mintegy három hónapig tartó kivitelezés során az alábbi munkálatokra került sor: aszfalt- és járdaburkolatok bontása, helyreállítása és építése; korlát kihelyezése; szegélyek bontása és újraépítése; a Mária utcában a lépcső melletti vízelvezető árok felújítása és egy részének burkolása; a Mária utca magassági korrekciója a Szentlászlói úti becsatlakozásnál; a  Mária utcai nagy parkoló részleges felújítása, támfalépítés; térkőburkolat-készítés, kiemelt és akadálymentes szegélyek építése; új KRESZ-táblák kihelyezése; gyalogátkelőhely áthelyezése; jelzőlámpák kihelyezése; burkolati jelek felfestése.

A beruházás önkormányzati forrásból készült, költsége 101,1 millió Ft volt. A kivitelezési munkákat a TÉR Generál Kft. végezte.

Az önkormányzat – részben a Rendőrség javaslatára, részben a lakossági észrevételek alapján – további fejlesztéseket tervez a csomópontban. A legnagyobb költséget a jelzőlámpa forgalomirányító fényberendezésének büntető funkcióval való ellátása jelenti. Az újszerű szabályozástechnikai megoldás lényege, hogy sebességmérő eszközöket helyeznek el a lámpától kellő távolságra, ami érzékeli, ha a közeledő autó túllépi a sebességhatárt, és ebben az esetben a jelzőlámpa sárgára, majd pirosra vált, sebességcsökkentésre kényszerítve a gépjárművezetőt. Ha a vezető ennek hatására lassít, akkor megállás nélkül haladhat át a szabadjelzésen. A gyalogos közlekedést még biztonságosabbá tévő módszer kiépítése az árajánlat alapján nyolcmillió forint költséget jelent.

Ezen kívül – a jogszabálynak megfelelő közvilágítás kiépítése érdekében – fénymérést végeznek, amelynek eredménye után megtervezik a Mária utca és az utcában lévő nagyparkoló megvilágítását, a Szentlászlói úton épített járda melletti korlátot lánccal egészítik ki a folytonosság érdekében, valamint közlekedési tükröket helyeznek ki a Bessenyei utcából történő  biztonságosabb kikanyarodás érdekében.