2012. november 7., 15:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kétszáz éve nyitotta meg kapuit az első szerb tanítóképző Magyarországon, a szentendrei Preparandija – erre emlékeznek november 10-én, szombaton a Szerb Intézet szervezésében a volt szentendrei szerb iskola épületében, a korábbi Ferenczy Múzeumban.

Lásztity Péró, az intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a magyarországi szerbek múltjának és társadalmi jelenének kutatásával megbízott budapesti Szerb Intézet a Preparandija megalapításának 200. évfordulójára kerekasztal-konferenciát szervezett, ezen magyarországi és szerbiai művelődéstörténeti és oktatásügyi szakértők vesznek részt. A 14.30-kor kezdődő konferencia keretében bemutatják a zombori tanítóképző kar és a budapesti Szerb Intézet közös kiadásában megjelenő kötetet, amely a szentendrei tanítóképző alapításának körülményeiről szól. Az eseményen részt vesz a zombori tanítóképző kar delegációja, amely Budapesten és Szentendrén a szerb-magyar kulturális és oktatásügyi kapcsolatok fejlesztéséről fog tárgyalni. Azért alapították a Duna-parti városban az oktatási intézményt, mert a szentendrei szerb polgárság komoly anyagi áldozatot vállalt a tanítóképző és általában a közoktatásügy finanszírozásában. Így rendelkezésre bocsájtották a város központjában 1792-1796 között emelt, 1794-ben megnyitott szerb iskolaépület emeleti részét a tanítóképző számára. Később a tanítóképző áttelepült a vajdasági Zomborba, közelebb a tömbben élő szerbség központjaihoz. A zombori intézmény korszerű európai tanítóképzővé nőtte ki magát, amely nemcsak a magyarországi szerb iskolákat látta el kitűnően képzett pedagógusokkal, hanem a szerb értelmiség egyik kibocsátóhelyévé is vált, ott végzett például az egyik legismertebb és legjobb XX. század eleji szerb költő, Jovan Ducsics, a hercegovinai Trebinje szülötte, a mosztári szerb irodalmi kör kiemelkedő személyisége.
A mostani rendezvény helyszíne szimbolikus, ugyanis az ünnepséget azokban a helyiségekben – az egykori szentendrei szerb iskola (1951-től Ferenczy Múzeum) első emeletén – tartják meg, ahol a Preparandija is működött. Az épületet a Budai Szerb Ortodox Püspökség 2010-ben kapta vissza, és a szerb közösség a püspökség nemzetközi hírű egyházi múzeumának méltó elhelyezésére szeretné felhasználni a renoválás után. A múzeumban most 39 magyarországi szerb ikon és festmény kiállítása látható. Az ikonkiállítást hamarosan Brüsszelben is bemutatják magyar-szerb állami együttműködés eredményeként – jegyezte meg Lásztity Péró.
A szombati programban fellépnek a Magyarországi Szerb Színház művészei, a budapesti Nikola Tesla szerb iskola tanulói és a még a 19. században alapított szentendrei Javor szerb férfikórus. A rendezvény keretében kétnyelvű fotódokumentációs kiállítás is nyílik a Preparandija alapításáról és történetéről.

Forrás: MTI