2022. november 10., 17:21

Program készült a szentendreiek egészségének megőrzésére, amely a jelenlegi egészségügyi helyzet elemzését követően átfogóan szabályozza és szervezi a város és a járás egészségügyi tevékenységét, életét. A képviselők számára előzetesen bemutatott programot a testület november 16-án tárgyalja.

Hazánk kifejezetten rosszul áll az európai egészségügyi ranglistán: az egészségügyi rendszer egészét tekintve a 35 országot tartalmazó európai egészségügyi lista 27. helyét sikerült csak megszereznünk. Az egy évvel ezelőtt készült rangsor olyan tényezők mentén állítja sorba az európai országokat, mint az egészségügyi ellátások és a gyógyszerek minősége és hozzáférhetősége, a kezelések hatékonysága, az elérhető szolgáltatások sokszínűsége, a megelőzés lehetőségei és hatékonysága. Sajnos ezen tényezők mindegyikében igencsak gyengén szerepel hazánk.

Ezért is kiemelten fontos, hogy az alulfinanszírozott hazai egészségügyi rendszer javítása érdekében az önkormányzatok is tegyenek valamit. Szentendre 25 éve csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egészséges Városok Programjához. A járási egészségügyi rendszer fejlesztését szem előtt tartva a képviselő-testület úgy döntött, megbízza az Egészséges Városért Közalapítványt, hogy készítse el a Szentendrei Járás és Szentendre Város Egészségtervét.

Már az is segít, ha elgondolkodunk egészségi állapotunkon

Az elkészült tanulmány célja a lakosság életfeltételeinek, életminőségének, és ezáltal az itt élők egészségi állapotának javítása, az arra ható környezeti és egyéni tényezők jelenlegi állapotának számbavétele, továbbá olyan programok tervezése, amelyek széles körben tudják támogatni a lakosság egészséghez való hozzáférését.

Az önkormányzati képviselők és a hivatal illetékes munkatársai számára az egészségtervet november 8-án a Városházán bemutatta Kuntár Ágnes, az összeállítást készítő csoport vezetője. Az egészségügyi szakember hangsúlyozta: már az is sokat segít az emberen, ha elgondolkodik saját egészségügyi helyzetén, lehetőségein, állapotán.

A mostani program előzményei: a 2003-ban elfogadott  Környezetegészségügyi Akcióprogram, a Közalapítvány és a  SZEI korábbi egészségfejlesztési tervei, illetve „A Szentendrei járás lakosságának egészségfejlesztése” címmel 2017-ben készült programterv.

Kiemelt cél az emberek figyelmének középpontjába helyezni az egészséget mint értéket, képessé tenni őket egészségük kézben tartására, és ezzel a hosszú távú egészségmegőrzésre, amelynek eredménye a hatékony munkaképesség megőrzése, illetve fejlesztése. Mindez persze csak akkor valósulhat meg, ha az ahhoz szükséges eszközöket biztosítani tudjuk mindenki számára.

Külön program a gyermekeknek, az aktívaknak és az időseknek

Külön program készül a gyermekek, az aktívak és az idősek egészségének karbantartására, külön figyelemmel az iskola szerepére, a munkakörülmények javítására, az idősek mozgási lehetőségeinek megteremtésére, illetve bővítésére. Szintén külön hangsúly kerül az egészségügyi szűréseken való megjelenés fontosságának hangsúlyozására.

(Forrás: KSH, Egészségügyi helyzetkép 2019)

A munka végrehajtásában három szervezetnek van kiemelt feladata. Szentendre Város Önkormányzata alkotja meg az egészségfejlesztési tevékenység szabályrendszerét, koordinálja az azzal kapcsolatos munkálatokat, biztosítja a program finanszírozását.

Az önkormányzat által alapított Egészséges Városért Közalapítvány (EVA), az Egészséges Városok Hálózatának célkitűzései mentén szervezi, tervezi és ellenőrzi a város egészségfejlesztési tevékenységeit.

A Szentendrei Egészségügyi Intézet (SZEI) által fenntartott Egészségfejlesztési Iroda (EFI) pedig a járás egészségfejlesztési tevékenységeinek tervezéséért szervezéséért, koordinálásáért és megvalósításáért felelős.

A Szentendrei Járás Egészségterve (2022-2026) című dokumentumot a képviselők értékelésével együtt a 2022. november 16-i ülést követően a Szentendre.hu teljes terjedelmében közzétesszi.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.