2024. június 21., 16:59

A Postás strand nyitása attól függ, hogy mikorra szárad ki annyira a terület, hogy kihívható legyen a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Népegészségügyi Főosztálya helyszíni szemlére és vízmintavételre. A Postás egyébként megkapta az idei szezonra is a működési engedélyt, de a nyitás előtti szemlére és vízminőség-vizsgálatra nem kerülhetett sor az árhullám miatt. A napok óta tartó kánikula ellenére még nem száradt ki a felázott talaj a strandon, a víz uszadékfákkal teli és zavaros, ezért egyelőre nem alkalmas fürdése.

Az uszodavezetés megkérte a BFKH Népegészségügyi Főosztályát, hogy a működési engedély nyitási időpontját július 1-jére módosítsák, de a terület egyelőre még nem alkalmas a nyitás előtti helyszíni szemle időpontjának meghatározására. A helyszíni szemlére az árhullám nyomait fel kell számolni, ki kell jelölni a fürdőhely területét, a strand berendezési tárgyait – táblákat, szabadtéri bútorokat, játékokat, ivókutakat, mosdókat stb. – használható állapotba kell hozni, el kell végezni a mederfenék szonáros vizsgálatát, ki kell helyezni a bójákat.

Ha az időjárás kedvező és gyorsan kiszárad a füves terület, akkor talán a jövő hétre szemleképes állapotba hozható a Postás. Remélhetőleg a BFKH is mielőbb elvégzi a helyszíni szemlét és a vízmintavizsgálatot. Ha mindent rendben találnak és a vízminőség-vizsgálat is „megfelelő” eredménnyel zárul, akkor nyithat a strand.

A Városi Szolgáltató NZrt. munkatársai sem tudják jelenleg a teljes területet megközelíteni. Ahol már szikkadt a talaj, ott elvégezték a takarítást, lemosták a fitneszpálya eszközeit, pénteken eltávolították a kidőlt fát, jövő héten rendbe hozzák a röplabdapályát, kihelyezik a táblákat. Az uszodavezetés mindent megtesz, hogy a Postás mielőbb nyithasson.

FRISSÍTÉS, 2024.06.24.

A júniusi árhullám során megrongálódott zigzag fapallókat a strandon a kivitelező garanciálisan javítja: ezek jórésze a múlt héten elkészült, a víz által elsodort, hiányzó részt is pótolják, ezt a szakaszt újra kell gyártani, ez várhatóan két hetet vesz igénybe.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyilvánvaló, hogy a 2016 és 2019 között megvalósított fejlesztés esztétikailag tetszetős ugyan, de az ártéri környezet más műszaki megoldást kíván. Ennek lehetőségeit vizsgálja a városvezetés.