2021. november 18., 16:36

Milyen legyen a HÉV-végállomás és a VOLÁN-buszpályaudvar szomszédságában, a leégett Spar környékén kialakítható kereskedelmi és szolgáltató központ Szentendrén? A kérdéshez kapcsolódó kérdőívet nyomtatott és internetes formában is eljuttatja a városvezetés az itt élőkhöz. Az alábbi írás a téma hátterét ismerteti.

Mi legyen a leégett SPAR környékén? Mondja el Ön is véleményét!Az igényfelmérő kérdőív online IDEKATTINTVA tölthető ki >>>

A Dunakanyar körúti SPAR-áruház 2021. április 7-én este pár óra alatt a lángok martalékává vált. A megdöbbentő erejű tűzeset el nem hanyagolható ellátási zavart eredményezett: az alapvető élelmiszerek és sok egyéb hasznos áru beszerzésének lehetőségét nem csak a helyiek, de a térségbe tovább utazók is hiányolják. A belvárosban és az állomás melletti Rózsakert lakótelepen élők, különösen az idősebb korosztály tagjai számára segítséget jelent, hogy a szentendrei Ford Közép- és Kelet Európai Értékesítő Kft. felajánlásának köszönhetően május végétől hetente többször ingyenes kisbusszal járhatnak bevásárolni, de ez végleges megoldásnak természetesen nem tekinthető.

A rendkívüli helyzet lehetőséget kínál a városnak ezen a központi jelentőségű területén a kereskedelmi, szolgáltatási, egészségügyi és egyéb közszolgáltatási funkciók régóta időszerű fejlesztésére. Ez nemcsak a 29 ezer szentendrei polgár, hanem a szentendrei járás 80 ezer lakosának és az idelátogató turistáknak az érdekét is szolgálná. Az önkormányzat ezért a területnek a HÉV- és VOLÁN-állomások korszerűsítésével összehangolt, egységes fejlesztését szorgalmazza.

Mi legyen a leégett SPAR környékén? Mondja el Ön is véleményét! Az igényfelmérő kérdőív online IDEKATTINTVA tölthető ki >>>

Régi vágya ez Szentendrének. Az elmúlt húsz évben több koncepció is készült az üzletközpont megújítására, a megvalósítási folyamat azonban a forráshiány mellett döntően a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt rendre megakadt. Amennyiben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdasági területté nyilvánítaná a kormány az intermodális közlekedési csomópont, valamint a közszolgáltató és kereskedelmi funkciókat betöltő fejlesztések területét, akkor sokkal hamarabb, egységes építészeti és közlekedés koncepció alapján lenne megvalósítható a város és a térség életében jelentős urbanisztikai fejlesztés. Ennek érdekében Fülöp Zsolt polgármester a tűzeset másnapján levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, majd a kérelmet szeptemberben megismételte.

Pozitív válasz esetén minden eljárás, a jogi, építészeti, kivitelezői határidők lényegesen lerövidülnek és ezzel felgyorsítható lenne a projekt megvalósítása. A terület tulajdonviszonyainak rendezése, valamint az építési szabályzat átalakítása ugyanis mind az elővárosi közlekedés, mind a kiegészítő kereskedelmi és közszolgáltatási funkciókat létrehozó fejlesztésekhez nélkülözhetetlen.

A jogi helyzet összetettségéhez hozzátartozik, hogy még nem zárult le a biztosítási folyamat sem: a biztosító, a leégett felépítmény kezelője (Pikk-Terc Kft.) és az áruházat működtető Spar-Invest Kereskedelmi Kft. álláspontja nem egyezik; és mind a mai napig nincs lezárt tűzvizsgálói jelentés az esetről.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a MÁV-HÉV Zrt. konzorciumának irányításával a HÉV fejlesztésének tervezése 2020-ban megkezdődött. A kezdeti elképzelések szerint a pályatest és a hozzá tartozó biztonsági berendezések felújítása, a sebességkorlátozások megszüntetése és a megállók akadálymentesítése volt a cél, de mára jelentős előrelépés történt: a fejlesztési tervekben már az állomások korszerűsítése is szerepel. Ezt a szentendrei városvezetés is örömmel fogadta. A továbblépés érdekében a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát elindítottuk, és kezdeményeztük, hogy a tervezési munkálatokba vonják be a város főépítészét. A Szentendre és Vidéke lapzártájának idején érkezett tájékoztatás szerint először a budapesti szakaszon tervezett fejlesztéseket, a Batthyány tér és Kaszásdűlő közötti táv bírálati szakaszban tartó engedélyes szintű terveit ismerhetik meg az érdeklődők. Az agglomerációs szakaszról későbbi időpontban ad tájékoztatást a BFK.

A szentendrei önkormányzat törekvése változatlan, az állami szereplőkkel együttműködve szeretnénk elérni a közös célt: a mai kor igényeit kielégítő intermodális közlekedési, és különböző szolgáltatásokat, köztük közszolgáltatásokat is nyújtó központ fejlesztését. A beruházás jelentős hozzájárulást jelentene a fenntarthatóság korkövetelménye szempontjából is: a parkolási igényeket kielégítő infrastruktúrájával reális alternatívát kínálna a tömegközlekedés választása iránt fogékony lakosság számára és ezáltal csökkenne a városon keresztül haladó autós forgalom okozta levegő- és zajszennyezés.

A beruházás előkészítésével az önkormányzati hivatalon belül külön munkacsoport foglalkozik; a beruházó kiválasztását szolgáló pályázat részleteiről a képviselő-testület dönt. A témával kapcsolatos aktualitásokról kiemelten tájékoztatjuk a szentendreieket és a város vonzáskörzetében élőket. Észrevételeikre számítunk!

December 15-ig várjuk a véleményeket, javaslatokat!

Az igényfelmérő kérdőív segítségével a szentendrei lakosok és a térségben élők szempontjait szeretnénk megismerni annak érdekében, hogy a megújuló városrész kialakítása mindannyiunk megelégedésére szolgáljon. A 2021. december 15-ig beérkezett elektronikus és papír alapon kitöltött kérdőíveket összesítjük, az eredményt publikáljuk a város hivatalos honlapján, heti hírlevelében és a Szentendre és Vidéke lapban. A lakosság véleményét figyelembe vesszük a fejlesztési folyamat során. A kérdőív 17 kérdésből áll, figyelmes kitöltése mintegy 10 percet vesz igénybe. Online kitölthető ITT >>>

Aki a Szentendre és Vidéke 2021. november 17-én megjelent számában nyomtatott formában közzétett kérdőívet töltötte ki, a kérdőívet leadhatja a városrészi költségvetés megvalósítása során bevált alábbi gyűjtőhelyeken:

 • Városháza, Városház tér 1.
 • Üveges Műhely, Telep utca 14.
 • Sarki Csemege & Falatozó, Vasúti villasor 45.
 • Zeke pékség, Hamvas Béla u. 2
 • Panificio il Basilico, János u. 2.
 • CBA Élelmiszerbolt, Füzespark, Nyár u. 2.
 • Príma Pék, Sztaravodai út 3.
 • Falatka Cukrászda, Szentlászlói út 118.
 • Izbég ABC, Szentlászlói út 99.
 • Pásztor Mini ABC, Pásztor utca Kút utca sarok
 • Pismány kézműves pékség, Barackos út 39.
 • Friss ABC, Berkenye u. 1.

Kapcsolódó anyag:

Török Katalin: Szemelvények a HÉV-végállomás és környékének történetéből

 

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
vas 24

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 24

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
vas 24

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.