2022. június 13., 17:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Amy Hood, a budapesti amerikai nagykövetség politikai részlegének helyettes vezetője Szentendrére látogatott a múlt hét végén. Az amerikai diplomata felkereste a polgármesteri hivatalt, ahol Fülöp Zsolt polgármester fogadta őt.

A polgármester beszélt városunknak arról a sajátos történelmi aspektusáról, amit sok etnikai közösség, kultúra és vallás békés egymás mellett élése jellemzett. A mai kor egyik sajátos vonása, hogy Szentendre lakossága rövid idő alatt hirtelen megnövekedett, és ma is tart a jelentős beáramlás. Ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése egyáltalán nem követte ezt a tendenciát. Ez is aláhúzza annak szükségességét, hogy az önkormányzati finanszírozás rendszere megreformálásra szorul, hogy helyben kiszámítható és tervezhető módon lehessen kezelni az ilyen és ehhez hasonló problémákat. Mivel az önkormányzatok szinte mindegyike hasonló gondokkal küzd, ezért fontos, hogy az olyan szakmai tömörüléseken keresztül, mint a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, közösen lépjenek fel a reform szükségességének hangsúlyozása és a konkrét újítások kidolgozása érdekében.

Amy Hood elmondta, természetesen figyelemmel kísérik a magyar önkormányzatok helyzetét is, mert saját tapasztalatból tudják, és fontosnak tartják, hogy a helyi közösségek rendelkezzenek azokkal a lehetőségekkel és saját eszközökkel, amelyek segítségével alapvetően maguk tudják kezelni, megoldani a helyben felmerülő problémákat.

Amy Hood érdeklődött az önkormányzat és a kormány kapcsolata felől. A polgármester elmondta, a napokban kerül sor arra az első találkozóra, ahol közösen fogjuk áttekinteni azokat a helyi feladatokat, problémákat, amelyek kapcsán kormányzati támogatás mellett lesz lehetőség előre lépésre.

A diplomata tájékoztatásul elmondta, hogy az amerikai kongresszus törvényben biztosított anyagi támogatást a közép-európai demokráciák megújítása és a civil társadalmak erősítése céljából. A norvég alap mintájára civil szervezetek pályázhatnak majd erre a támogatásra a civil társadalom erősítése, a sajtószabadság érdekében és a félretájékoztatás elleni fellépés céljából. Ezen szervezetek aztán a továbbiakban az önkormányzatokat is bevonhatják a fenti célok megvalósításának folyamatába.

Amy Hood ezt követően Szentendre történelmi nevezetességeivel ismerkedhetett meg a TDM által biztosított szakszerű idegenvezetés révén.

FOTÓ: Bellai László