2013. január 24., 17:03

Szentendrei Korközpont alakul. 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve volt. A csatlakozó országok különböző hasznos projekteken keresztül igyekeztek megszólítani az idősebb korosztályt, illetve ösztönözték a generációk közötti együttműködést. Szentendre Önkormányzata elsőként ismerte fel, hogy az ilyen kezdeményezések hosszú távra kell hogy szóljanak, hiszen az idősödő társadalmakban nagyon fontos feladat ennek a korosztálynak is lehetőséget adni az egészséges, tevékeny, tartalmas közösségi életre.

Első lépésként 2012 tavaszán indult el Szentendrén a Zsigmond Király Főiskola és az Önkormányzat programsorozata, a Szeniorok Szentendrei Akadémiája, melynek előadásai idén is folytatódnak, illetve bővülnek újabb képzésekkel. (Részletes program lapunk 11. oldalán.)

A most alakuló Szentendrei Korközpont tevékenységi köréről, és az oktatási programokról kérdeztük dr. Dietz Ferenc polgármestert, dr. Jászberényi Józsefet, a Zsigmond Király Főiskola Kommunikáció és Művelődéstudományi Intézetének vezetőjét, illetve dr. Podoletz Györgyöt, aki maga is frissnyugdíjas, és önkéntesként koordinálja a most megnyíló Korközpont információs irodáját.

 

Az első és az alapokat tisztázó kérdésem: mit jelent az, hogy Korközpont, miért fontos ez a szentendreieknek?

Dr. Dietz Ferenc: A Korközpont információs és képzési központ 50 év felettiek számára.Az európai tendencia Szentendrén is érvényesül: az idősek száma folyamatosan nő a városban. A 26 ezer fős lakosság egyharmada, vagyis 8800-an 50 év felettiek. Tudjuk, hogy nemcsak a fiatalok, de az idősek igényeire is figyelni kell, ezért az Idősügyi Tanács és a nyugdíjas szervezetek működése mellett megalapítottuk a Szentendrei Korközpontot. Ennek hármas célja van: az Információs Központban az információk adása, a szellemi frissesség megőrzésének biztosítása az ingyenes előadásokkal és a rendkívül kedvező árú képzésekkel, valamint 2013 márciusától szociális térkép elkészítése annak érdekében, hogy feltérképezzük a szentendrei lakosok helyzetét, lehetőségeit és igényeit.

 

Dr. Jászberényi József: Finnországban létesültek az első korközpontok, melyek önkormányzati és egyéb támogatással, komplex szolgáltatásokkal várják a betérő időseket. Szentendrei lokálpatriótaként és a városunkhoz legközelebb fekvő felsőoktatási intézmény egyik vezetőjeként is fontosnak tartom az idősek helyzetén való segítést: elmagányosodásuk csökkentését, ezért célunk egy valódi közösségi tér biztosítása és tájékozottságuk növelése. A ZSKF azért is szerencsés partner, mert andragógia és szociológia szakos hallgatói tavasztól „megkutatják” a várost: összeállítanak egy nyugdíjas szociális térképet, amely főbb területekre lebontva tartalmazza a legfontosabb szükségleteket és problémákat.

 

Mikortól valósul meg, és hogyan működik a Korközpont?

D. F.: Az információs központ megnyitását február 6-án tervezzük a „Fehérház” földszinti irodájában, ahol az uniós követelményeknek megfelelően akadálymentesített környezetben, heti 2×2 órában személyes információ- és tanácsadással várjuk az 50 év felettieket. Szintén februártól indul a korkozpont.szentendre.hu honlap, mely közérdekű információkat tartalmaz (közintézmények, rendelések elérhetősége, képzési lehetőségek, egyéb információk), e-mailen pedig közvetlenül a korkozpont@gmail.com-on lehet érdeklődni vagy javaslatokat tenni.

Köszönet illeti a ZSKF szakembereit a segítségért, az előzetesen felajánlott hallgatói közreműködésért, valamint minden szentendrei szeniort, aki eddig is segítette e kezdeményezést ötleteivel, javaslataival, aktív részvételével. A városban élő 50 év felettieket pedig kérem éljenek a kezdeményezéssel, segítsük egymást, ismerjük meg egymás lehetőségeit és igényeit, várjuk az együttműködésre vonatkozó felajánlásokat, javaslatokat – vegyük fel 2013 új ritmusát!

 

J. J.: A ZSKF és az Önkormányzat koordinálta ingyenes előadások már tavaly elindultak és folytatódnak idén tavasszal és ősszel is. E mellett négy témában (kezdő angol beszélgetés, környezetvédelem, művelődéstörténet, vallástörténet) hirdetünk térítéses tanfolyamokat (9900 forint/tanfolyam) az 50 év feletti generációnak, amelyek február 25-től indulnak, igény esetén számítógépes képzést is biztosítunk. A képzésekről részletes tájékoztatást kaphatnak az irodában személyesen, telefonon, illetve e-mailben, valamint a honlapról is elérhető lesz minden információ. De visszatérve a Korközpontra: várjuk a nyugdíjas önkénteseket, de a fiatalokat is, mindazokat akik akár ötletekkel, akár ügyeleti munkával tudnák segíteni a munkánkat – legyen ez a Korközpont egyszerre minden generációé úgy, hogy a fiatalok segítsék az időseket, az idősek pedig segítsék egymást! Vegyünk együtt részt egy olyan központ létrehozásában, amely Magyarországon egyedülálló, de reményeink szerint mintaértékű lesz!

 

Mit jelent az Ön számára, miért fontos Önnek a Szentendrei Korközpont?

Dr. Podoletz György: A saját példámon éltem át, milyen az, amikor valaki több mint negyven év után befejezi korábbi aktív tevékenységét. Villamosmérnökként huszonöt évig egy informatikai céget menedzseltem, később szakértőként dolgoztam. Nyugdíjasként nem töltötte ki időmet a ház körüli kertészkedés, otthoni teendők. Hiányzott valami fontos tevékenység, szerettem volna tenni a városért, saját korosztályomért. Pomázon éltem sokáig családommal, akkor még csak a konyhaablakból néztük Szentendre fényeit. Négy éve lakunk itt feleségemmel és hamarosan összeköltözünk édesanyjával, így segítjük egymást családon belül. Fontosnak tartom a generációk összetartását, a lokálpatriotizmust és az aktivitás megőrzését 50 felett is. A Szeniorok Szentendrei Akadémiájának állandó hallgatójaként figyeltem fel a város kezdeményezésére, és kapcsolódtam be a munkába.

 

Hogyan segíti a Korközpont tevékenységét?

P. Gy.: Feladatom lesz az iroda működésének zavartalan biztosítása, az ügyfélfogadás megszervezése, információk áramlásának biztosítása, a honlap, az e-mailek figyelése. Terveink szerint kedden 14-16, csütörtökön 10-12 óra között tart majd nyitva az iroda. A Szeniorok Szentendrei Akadémiája, a SZESZA résztvevőinek véleményeit, javaslatait gyűjtöm egybe, figyelmükbe ajánlom a Szeniorok Szentendrei Iskoláját, a SZESZI-t, amely lehetőséget biztosít szakemberek által tartott képzések hallgatására, nyelvtanulásra is. A mai világban, mikor 1-1 tanóra 2-3000 Ft-ba kerül, úgy gondolom, a 10 alkalommal 2 tanórás előadássorozat 9900 Ft-ért igen kedvező lehetőség.

 

Mit vár, hogyan fog hatni a korközpont létrehozása a város 50 év feletti generációjának életére?

P. Gy.: Bízom benne, hogy az Idősügyi Tanács és a nyugdíjas szervezetek működését kiegészítve létrejöhet egy szolgáltató központ, amely tökéletesen a szeniorok igényeire van szabva, az ő lehetőségeik és igényeik koordinálása a cél. A tavasszal induló szociális térkép pontos megrajzolása is ezt szolgálja, hogy tudjunk a Szentendrén élő 50 évet betöltött lakosság szükségleteiről és problémáiról. Arra kérek mindenkit az 50+ korosztályból, hogy segítsék a ZSKF hallgatóit, és bizalommal fogadják őket tavasszal, a felmérés idején! Az információs központban (Dunakorzó 18. fszt.) pedig tisztelettel és örömmel várok minden érdeklődőt!

 

 

Szentendrei Korközpont

Információs Iroda ünnepélyes megnyitója

2013. február 6. szerda, 15 óra

P’Art Ház (Dunakorzó 18. földszint, a bejáratnál balra)

honlap: www.korkozpont.szentendre.hu

Kérdéseiket, véleményüket várják: korkozpont@gmail.com

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 17

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 17

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 17

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 17
sze 17

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 17
sze 17
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28
vas 28