2022. november 3., 14:36
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre belvárosa idén is ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakban. A hagyományos szentendrei advent szerényebben és takarékosabban ugyan, de 2022-ben is megvalósul november 26. és január 8. között.

A  forralt bor, a puncs, a sült gesztenye illatával belengett, november 26. és 2023. január 1. között, a Dumtsa Jenő utcában rendezett gasztronómiai és kézműves adventi vásár mellett szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok várják a nem csak Szentendréről érkező látogatókat.

A Szentendrei Kulturális Központ szervezésében idén is lesz Mikulásfutás, karácsonyi jótékonysági akciók és gyűjtések, betlehemezés és óvodások sétája az Evangélikus Templomtól a Fő téri betlehemi jászolig, adventi gyertyagyújtás közös imával mind a négy vasárnapon a Fő téren, ahol a közös koncertekre is sor kerül, így a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, a Musica Beata Kórus és a Monarchia Zenekar is fellép a délután 5 órakor kezdődő meghitt eseményeken. December 4-én, a Mikulás napot megelőlegezve, térzenei koncert keretében minden kisgyermeket ajándékkal várnak a Fő téren. Megtartja hagyományos koncertjét a szentendrei Musica Beata énekkórus és az adventi programhoz kapcsolódva a P’Art Mozi premier-, dokumentum- és művészfilmekkel készül.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár az ünnepek előtt hétköznap nem csak olvasásra hív, hanem gyermekprogramokkal, diavetítéssel, kézműves foglalkozásokkal is készül, színháztermében a Szentendrei Teátrum előadásait lehet megtekinteni. Kiemelkedik ezek közül a Szentendrén élő művész, Fischl Mónika karácsonyi koncertje december 17-én. A zenekaros koncert egyik vendége Homonnay Zsolt lesz, és számos meglepetés művész is érkezik a HBPMK-ba. Szintén a Teátrum szervezésében december 10-én szombaton 16 órakor ingyenes zenés műsorral lehet hangolódni az ünnepekre a Fő téren. A házigazda, a Fórum Színház igazgatója, Németh Kristóf, aki Tímár Sára Junior Príma-díjas népdalénekes, Beleznay Endre és Kiss Eszter Laura karácsonyi produkcióit rendezi egy csokorba.

A Barlang decemberben szinte minden nap koncertekkel és a helyi közösségek gondozásában működő klubokkal várja a látogatókat. Lesz Barlangzajz zene, Borbély Műhely Jazzklub és görög táncház, koncertezik a Duckshell és december 31-én hamisítatlan utcabállal, dj. Szárnyasdobozzal és dj. Tseringgel várhatjuk együtt az új évet.

A  Ferenczy Múzeumi Centrum Múzeum korzó címmel városi sétákkal, a szentendrei Tourinform Iroda barangolásokkal készül. December 31-én, két turnusban, igazán különleges, óévbúcsúztató sétára invitál a Szentendrei Teátrum: Benkovits György Pro Urbe-díjas várostörténész vezetésével Szentendre olyan kultikus helyeit keresik fel, melyek kapcsolódnak a szilveszter hagyományaihoz. A „Szerelmesek kövét” és gasztronómiai kóstolást is útba ejtik a vidám kalandozáson. A 14 órakor induló csoport a program végén Falusi Mariann és Schwartz Dávid koncertjére érkezik a Fő térre.

Idén is lesz világító adventi kalendárium: december elsejétől minden nap egy újabb szentendrei lakos díszíti ki, és világítja meg az ablakát a szintén világító aznapi adventi számmal. Karácsonyhoz közeledve így egyre több ablak világít Szentendre utcáin és szentestére egyszerre hoz fényt az összes ablak.

A kulturális programokkal, gyertyagyújtásokkal kapcsolatos aktuális információk nyomon követhetők az Advent Szentendre folyamatosan frissülő Facebook-oldalán.

Az Advent Szentendrén kiadványban megjelent polgármesteri köszöntő:

Tisztelt Szentendreiek!
Ahogy minden évben, idén is a szeretet, az elmélyülés ideje az advent. Az idei év a korábbiaknál sokkal nagyobb kihívások elé állította Európát és benne Magyarországot. Nekünk, szentendreieknek is átalakul az életünk.
Mindannyian másként készülünk most az ünnepre, de vannak olyan történeteink, amelyekből változatlanul erőt meríthetünk. Kiemelten ezek közé tartozik Jézus – a Megváltó – születésének jó hírét hirdető betlehemi láng története, melynek a szimbolikája ma különös erővel szólíthat meg mindannyiunkat: ha adsz, nem kevesebb, hanem több lesz belőle, a melege és a fénye megsokszorozódik. Ezért őrizzük ezt a hagyományt, és fogadjuk évek óta a betlehemi lángot: Gödöllőről Szentendrére érkezve idén december 12. és 22. között a Polgármesteri Hivatalban lobog majd, ahonnan minden szentendrei az otthonába is vihet belőle. Ahogy ezt a lángot meg tudjuk osztani egymással, osszuk meg a bennünk lévő szeretetet is, mert ez most – a szükség idején – mindennél fontosabb. Jó volna, ha ez a szeretet melegíthetné azoknak a szívét is, akiket karácsonyhoz közeledve megoldhatatlannak tűnő feladatok nyomasztanak. Megoldást ugyan nem találhatunk helyettük, de összefogva könnyíthetünk sorsukon. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében kérek minden szentendreit, ne feledkezzünk meg bajba jutott polgártársainkról – advent idején és azon túl sem.
Fülöp Zsolt polgármester

A szentendrei adventi időszak programfüzete online lapozható ITT.

Várjuk fényekkel és szeretettel együtt a karácsonyt!