Advent Szentendrén 2017 - www.szentendre.hu
2017. december 4., 11:46

Szentendrén a várakozás, az advent időszaka szívet melengető programokkal indult. Szombaton megnyitott a város ünnepi fényekbe borított sétálóutcájában az adventi vásár, a Castrum Centrumban a jótékonysági MikulásGyár, és a Mikulásfutás alkalmával megannyi adomány gyűlt össze. A helyi óvodások szombat délutáni szép műsora és vasárnap a városi gyertyagyújtás megannyi meghitt pillanatot tartogatott.

„Advent első vasárnapján
felgyullad egy gyertya fénye.
Melegítse át szívedet,
legyen fénylő eredménye.”

Szombaton az Óvodásokkal az Evangélikus Templomtól a Fő téri betlehemi istállóig program keretében az Evangélikus Templom udvar kapujánál az Evangélikus Zenei Óvoda és a Református Óvoda óvodásaival és óvónői énekeltek apró mécsesekkel a kezükben, és Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész beszélt az angyali üdvözletről.

Vasárnap a Fő téren az ünnepélyes városi gyertyagyújtáson harangjátékkal vette kezdetét az esemény. Az első gyertyát Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Dr. Weszner Judit irodavezető gyújtotta meg, aki idén Szentendre Város Szolgálatáért díjat kapott.  A közös imát Blanckenstein György plébánossal mondta el az ünneplő tömeg, majd adventi dallamokat hallgathattak az MH Altiszti Akadémia Zenekarának közreműködésével. A csodálatos fényfestés karácsonyi hangulatba öltöztette a teret, forralt borral és süteményekkel köszöntötték az egybegyűlteket. A gyertyagyújtás után a Városházán a fiatalokból álló 4 Akkord Show Kórus adott varázslatos adventi koncertet.

A gyertyagyújtás ünnepi pillanatai:
https://www.facebook.com/vnm.szentendre/videos/951696315006014/?hc_ref=ARSSmncmYvPPraFMyEqZcI6tx1uhQc5xSXFdVAtv_k7zF5hggaN1v-n-c15vg1PamH0

Az advent további programjai:

https://www.facebook.com/AdventSzentendre/

Az adventi időszakban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei idén is jótékonysági akciókat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények között élőket.

Jótékonysági programok:

December 9-10., 16-17., 23. egész nap Fő tér
Rotary Club
Az Adventi vásárban ebben az évben is minden hétvégén forralt bort kínálnak a Szentendrei Rotary Club tagjai, melynek bevételét a Bárczi Gusztáv Iskola és egy szentendrei középiskolás diák támogatására fordítják, tanulmányi ösztöndíj formájában.

December 4-22. Castrum Center (Paprikabíró u.21-23.)
Mikulás Gyár
Szeretettel várják a rászorulóknak szánt adományokat.

December 9. 10.00-18.00 Tourinform Iroda (Dumtsa Jenő u. 22.)
Szentendrei Női Szalon
A Szentendrei Női Szalon hölgyei idén is gyűjtést szerveznek nehéz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik javára

December 10. 12:00-14:00 Központi Konyha (Bajcsy-Zsilinszky út 3.)
Krumpliebéd
Advent 2. vasárnapján szeretettel várnak mindenkit a jó hangulatú és nemes célú összejövetelre, melynek lényege, hogy a szervezők részéről biztosított meleg ételért cserébe a résztvevők az aznap vasárnapra szánt összeggel a szentendrei és kárpátaljai rászoruló családokat támogatják.

December 14–19. egész nap Szentendrei Spar és Interspar áruházak
Adni Öröm
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja, az Adni Öröm országos tartós élelmiszer-gyűjtő akció keretében végez gyűjtést.

December 17. 18.00 Városháza díszterme
Összefogás a Szentendrei Gyermekekért
Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendréért Közalapítvány ismét közös akciót hirdet, melynek célja, hogy a hátrányos helyzetben élő családok számára is valóban örömteli legyen a karácsony. Advent 3. vasárnapján ezért idén is ünnepséget szerveznek részükre.

Az Adventi időszak idején
Szentendrei Konzervatív Esték Klub
A Szentendrei Konzervatív Esték Klub idén is szervez jótékonysági adományosztást, a szentendrei piac őstermelőivel közösen az adventi időszakban. Céljuk az idősek, nehéz sorsú családok támogatása advent meghittségének szellemében. Egy kis mosolyt csalni arcukra, hogy ők is méltó módon tudják megünnepelni a karácsonyt, Jézus Krisztus születésének ünnepnapját.

 

Fotók: Deim Balázs, Spellenberg Bálint