2022. január 26., 19:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Tekintettel a város nehéz pénzügyi helyzetére Fülöp Zsolt polgármester, Magyar Judit és Pilis Dániel alpolgármesterek a törvényi kötelezettség ellenére azt kérték a testülettől, hogy az illetményük emelésétől tekintsen el és hagyja jóvá kérelmüket. A városvezetők kérelmét a képviselők egyhangúlag jóváhagyták. Szentendrén a képviselők tiszteletdíja sem emelkedik. 

Tavaly decemberben a polgármesterek, alpolgármesterek fizetésének jelentős emeléséről döntött kormánypárti javaslatra a Parlament. A törvényben rögzített, a lakosságszámmal arányosan, sávosan növekvő és kötelezően megemelendő illetményekhez azonban csak az ötezer fő alatti települések számára biztosított fedezetet a kormány. A többi településnek saját forrásból kellene kigazdálkodnia az illetményemelést, ez Szentendrén évi 12 millió forintos terhet jelentene.

Részlet Fülöp Zsolt polgármester előterjesztéséből:

„A 2022. január 1. napjával bevezetendő, jelentős emelést előíró polgármesteri illetmény finanszírozására az állam az 5.000 fő feletti lakosságszámú településeknek nem biztosít pénzügyi forrást, ezért a város pénzügyi helyzetére tekintettel azt javaslom, hogy a jogszabály által előírt illetményhez képest 31,9%-kal csökkentett mértékben állapítsa meg a T. Képviselő-testület az illetményemet. Tehát illetményem változatlanul a 2020. és 2021. évhez hasonlóan 663.100 Ft havi bruttó összegben kerül megállapításra, a költségtérítésem is változatlanul 99.465 Ft marad havonta.

Az alpolgármesterek korábbi nyilatkozata alapján, velük egyetértésben javaslom, hogy Pilis Dániel főállású alpolgármester illetménye a 2022. január 1. napjától hatályos önkormányzati törvény (Mötv.) 80. § (1) bekezdésében előírtakhoz képest továbbra is 31,9%-kal csökkentett összegben, azaz havi bruttó 596.800 forint összegben, költségtérítése pedig havi bruttó 89.520 forint összegben kerüljön megállapításra.

Javaslom, hogy Magyar Judit főállású költségvetésért felelős alpolgármester illetménye a 2022. január 1. napjától hatályos Mötv. 80. § (1) bekezdésében előírtakhoz képest 31,9%-kal csökkentett összegben, azaz havi bruttó 596.800 forint összegben, költségtérítése pedig havi bruttó 89.520 forint összegben kerüljön megállapításra. A fentiek szerint tehát az alpolgármesterek javadalmazása sem változik a korábbi évhez képest, illetményük a korábbi, csökkentett beállási szinten marad.”

A képviselő-testület a városvezetők kérelmét 2022. január 26-án egyhangúlag jóváhagyta.

A képviselők, a bizottsági elnökök, tanácsnokok tiszteletdíját a járványhelyzetre való tekintettel 2020 júniusától öt százalékkal csökkentette a képviselő-testület, ez a tiszteletdíjakra vonatkozó rendeletmódosítás változatlanul hatályban marad.

FOTÓ: Bellai László