2013. augusztus 14., 11:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Augusztus 16. péntek, 20:30, MűvészetMalom udvara

HYMEN
A Frenák Pál Társulat táncjátéka

Koreográfia és szcenográfia: Frenák Pál
Előadók: Feicht Zoltán, Holoda Péter, Jantner Emese, Nelson Reguera, Vasas Erika
Koreográfus-asszisztens: Nelson Reguera
Dramaturg: Varga Mátyás
Zene: Parabryo
Zenei munkatárs: Sepsi Ádám
Kosztüm: Schopp Ildikó, Tamara Barnoff
Fény: Marton János, Frenák Pál
Hang: Hajas Attila | Videó: Vass Gergely
Alpintechnika: Zoltai György

Ünnep – a nagy nap, amikor mindenki a legjobb arcát szeretné mutatni, amikor mindennek és mindenkinek tökéletesnek kell lennie, amikor mindenki boldog… vagy mégsem?
Esküvő van, az alkalomhoz illően tehát mindenki fehérbe öltözött, ám hiába e civilizációs álca, valójában öt zilált, frusztrációkkal-örömökkel, vágyakkal-indulatokkal teli ember vívja harcait a kiüresedett térben. Közösséget kellene teremteniük, de összefogás és elfogadás helyett csak dulakodásra és pusztításra képesek. Hiába a szűziesen fehér tér, hiába a vidám összejövetelnek ígérkező esküvő, a koreográfus ezúttal is szembenézésre szólít fel: önmagunkkal és a minket körülvevő világgal, a saját civilizált rítusaink mögé rejtett agresszióval és előítélettel, a kapcsolatteremtésre való képtelenségünkkel.
Reprezentáció, megfelelési vágy, társadalmi és gender-kérdések, álomvilág, élethazugságok, Tom Jones és Brahms – ez az ünnepi menü Frenák Pál felkavaró esküvői ceremóniáján.
A Hymen című produkciót a táncszakírókból, esztétákból álló szakmai kuratórium jelölte a 2012-es év legjobb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjra.
Frenák Pál 1957-ben született Budapesten. Gyermekkora meghatározó mozzanata, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így első elsajátított kifejező eszköze a jelnyelv lett. Útkeresésének első állomása Párizs, ahová az 1980-as évek derekán távozott. Itt a klasszikus balett több illusztris személyiségével dolgozott, valamint Cunningham, illetve Limón tánctechnikát tanult. 1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenakot fiatal magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakította, mely egyedülálló táncnyelvet hozott létre. Ennek fontos jellemzője a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata csakúgy, mint társműfajok (cirkusz, színház, divatbemutató, kortárs zene) beemelése az alkotásokba.

Az előadást felnőtt nézőinknek ajánljuk.
Az előadás a MűvészetMalom Testobjektív című kiállításhoz kapcsolódik, amely a színházjeggyel az előadás kezdése előtt 19:30-tól 20:30-ig megtekinthető.

• Belépőjegy: 2500 Ft

Jegyek kaphatók a Tourinform irodában (Dumtsa Jenő u. 22., 26/317-966) vagy a jegymester hálózatán keresztül: http://www.jegymester.hu/hun/Festival/8083924/Szentendrei-Teatrum-es-Nyar-2013