2014. november 20., 08:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Avagy európai uniós forrásból laborkomplexum épült a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban

A „Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban”című, TÁMOP-3.1.3-11/1-2012-0013 projektjének záró rendezvényén a komplexum bemutatásán túl az egybegyűltek arról is meggyőződhettek, hogy a természettudományos tantárgyak a műveltség részét képezik és akár szerethetőek is.

A projekt keretein belül felújításra került a Móricz Zsigmond Gimnázium korábbi rossz állapotú laboratóriuma, amelynek a helyén egy komplex természettudományos oktatóegységet hoztak létre. A többcélú komplexumban európai színvonalon és igényességgel felszerelt oktatótermek (digitális mikroszkópok, mérőműszerek, informatikai-és kísérleti eszközök), szertár, vegyszerraktár kerültek kialakításra. A projekt lényeges elemei ezen túl: tananyagfejlesztés, mely a pályázatban résztvevő iskolák pedagógusainak aktív közreműködésével készült, digitális kísérleti anyagok és továbbképzés is a résztvevő tanárok számára. A beruházás és az új tananyagok haszonélvezői a gimnázium diáksága mellett tizenegy szentendrei, valamint környékbeli általános iskola tanulói és tanárai is, így nem csak Szentendre, hanem az egész kistérség profitál az együttműködésből.

A kisebb és nagyobb gyerekek számára közelebb kerül majd a sokak által került tudásanyag, és ez azért is fontos, mert, ahogy dr. Cseri Miklós, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára fogalmazott, a természettudományok is a kultúra elválaszthatatlan részei. Az átlagműveltségnek legalább olyan fontos része a fizikai, biológiai és kémiai tudás, mint a versek és festmények ismerete.

A többszöri fenntartóváltás és időközben felmerült nehézségek ellenére a projekt lenyűgöző minőségben elkészült, a munka már folyik, a diákok és a tanárok egyaránt élvezhetik a modern technika előnyeit. És talán ez a valódi siker. Hisz a sokszor nem túlzottan kedvelt vagy nehezen érthető tudományágak egyszerre emberközelbe kerülnek.

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere köszöntő beszédében Öveges professzor úr gondolatait idézve arról szólt, hogy meglátás, a tudás gyarapítás örömét és boldogságát a kísérletek segítségével mindenkinek meg lehet szerezni. „A természettudományok elvontságát, az elméletekben rejlő elérhetetlenségét hozzák közelebb a kézzel tapintható élmények, a kísérletek látható, szagolható eredményei. A meghatározások értelmet nyernek, a hosszú képletek alakot öltenek, színük, formájuk lesz, így valóban a meglátás, tudás gyarapítás örömét és boldogságát szolgálják majd.” – mondta.

[fbphotos id=423279257847725]