2015. március 19., 21:16

A Pilisi Parkerdő Zrt. napjainkban közel 65 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodik Pest és Komárom-Esztergom megyékben, a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Legfontosabb feladataik közé tartozik a természeti értékek hosszú távú fenntartása, az egészséges élethez feltétlenül szükséges jó levegő és természetes környezetet megőrzése, a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálása, a környezeti nevelési feladatok ellátása és a megújuló, környezetbarát faanyaggal történő gazdálkodás.

A Pilis keskeny, ÉNY-DK-i csapású rög vonulatát a Budai-hegységtől a Pilisvörösvári-medence választja el. Itt található a Dunántúli-középhegység legmagasabbra kiemelkedett része, a 757 méteres Pilis-tető a 2014-ben épült Boldog Özséb-kilátóval. A hegységet főként mészkő és dolomit alkotja. A Pilis, Visegrádi-hegység térségében három klímaregionális erdőtársulás-csoport, a cseres és gyertyános-tölgyesek, valamint a bükkösök vannak jelen, amelyek viszonylag szabályosan kialakult öveket alkotnak, így sok őshonos fafaj (tölgyek, bükk, gyertyán, juharok) uralja ezt a tájat.

Az erdők sokféleségéhez méltó, természet közeli módszerekre alapozott erdőkezelési szemléletet és természetszeretetet az elmúlt évtizedekben több százezer emberhez juttatta el a Pilisi Parkerdő Zrt. a környezeti nevelés különböző helyszínein, mely különösen fontos feladat a főváros térségében, ahol egymás után nőnek fel a természeti környezettől elszakadt generációk. Az erdő nem egyszerűen a fák együttese, hanem egy önmagát megújítani képes, önszabályozó környezeti rendszer, amely számos élőlénynek ad életteret.

Hol tudhatunk meg többet az erdőről?

Madas László Erdészeti Erdei Iskola, Visegrád (www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu)

Budakeszi Vadaspark (www.budakeszivadaspark.hu)

Hármashatár-hegyi Erdei Iskola, Budapest (www.erdoajandeka.hu)

Szentendre közigazgatási határában a Parkerdő számos nagyobb pihenőhelyet, táborozó helyet üzemeltet (Lajos-forrási rét, Hegytető-parkoló, Bányász-rét, Kárpát-forrás), melyek kellemes időtöltést és kikapcsolódást garantálnak minden idelátogató családnak és túrázónak egyaránt. Érdemes ellátogatni a Kőhegyi Menedékházhoz is, ahol nem csak megszállhatunk, de a betérő vendégek számára büfé is működik, és a közeli Petőfi-pihenőtől csodálatos kilátást is élvezhetünk. A Sztaravodai erdészeti úton a Pap-réten át Visegrádig illetve a Dömörkapunál induló Sikárosi erdészeti úton szép erdei kerékpártúrát lehet tenni. Kirándulás tervezése előtt a helyszín kiválasztásában segítségünkre lehet a www.parkerdo.hu/kiranduloknak oldal, ahol az aktuális erdőlátogatási tudnivalókról is értesülhetünk!

A lakosság is segíthet a bálványfa elleni küzdelemben!

A települések környezetében a szemétlerakás mellett az özönfajok (invazív fajok) terjedése is veszélyt jelent az erdőre. Ezen fajok (pl. a bálványfa – Ailanthus altissima) a hazai klímában honos növényfajainknál sokkal hatékonyabb szaporodásra és gyorsabb növekedésre képesek, így az elmúlt évtizedekben az erdőszegélyeken, erdei utak mentén is megjelentek, veszélyeztetve ezzel az élőhely természetesen megjelenő növényfajait, ezáltal a biológiai sokféleség fennmaradását. A lakott területek közelében lévő erdők fertőzöttsége csökkenthető lenne a kertekbe telepített, gyorsan növekvő, díszfaként megjelenő bálványfaegyedek számának visszaszorításával, ám ehhez a lakosság aktív részvétele is szükséges.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységének célja az erdő védelme és a fenntartható erdőgazdálkodási tevékenység, hogy az erdő megőrizze biológiai változatosságát, termő és felújuló képességét. Ezen túl mindenképpen szem előtt kell tartani a környezeti és gazdasági elvárásokat, az egészségügyi-szociális, továbbá az oktatási és kutatási célokat annak érdekében, hogy a jövő nemzedéke is élvezhesse azt a csodát, amit erdeink nyújtanak.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.