2017. január 16., 08:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

December 23-án ismerős arc köszöntötte a 11-es út menti egyik plakáthelyen a szentendreieket. A molinón Mogyorósi Hunor, a Ferences Gimnázium 16 éves tanulója szerepel, aki idén országos csúcsot döntött a 2×2 Rubik-kocka kirakásban. Ez volt az első mozzanata a Szentendreiek a csúcson plakátkampánynak, melynek keretében olyan, sikeres szentendreieket mutat be a város, akikre méltán lehet büszke szűkebb pátriájuk.

A velünk élő sikeres szentendreieket bemutató plakátkampányról korábban beszámoltunk már. Most az első szereplővel, Mogyorósi Hunorral készült interjúnkat olvashatják. Hunor csak 2015 novemberében kezdett versenyezni, azóta több mint tíz hazai és nemzetközi versenyen indult, melyeken egyre jobb eredményeket ér el. A 2×2 kockában országos csúcsot döntött, a 3×3 kockában országos harmadik. A siker titkáról Hunort és szüleit kérdeztük.

Kiskorodtól sportolsz, ez azt is jelenti, hogy szeretsz versenyezni? 

Igen, szívesen versenyzem. Akkor is ha Rubik kockáról van szó, akkor is, ha fociról, kosárlabdáról, röplabdáról van szó.

Milyen diák vagy? Mindig jó tanuló voltál?

Általános iskolában kitűnő tanuló voltam. 7. osztálytól gimnáziumba járok, ami azért nehezebb.

A kedvelt tantárgyaimat szívesen tanulom, a többihez viszont kevesebb a türelmem, hisz ez is a kockázástól veszi el az időt. Szívesen foglalkozom matematikával, kémiával, informatikával, de sokat sportolok, így a testnevelés órák is a kedvenceim.

Hogy jött a Rubik-kocka-versenyzés? Mi adta az első lökést?

Apukám már kiskoromban megtanította kirakni a kockát, de egy erdélyi táborban kockaversenyző fiatalok kezdtek el tanítani a fortélyokra.

Ahogy a kezedbe került a kocka, rögtön kiderült, hogy neked ez nagyon megy?

Természetesen nem, bár készségem volt hozzá, kiemelkedő eredményt rengeteg gyakorlással lehet elérni.

Mit gondolsz, minek köszönheted a sikereidet elsősorban? Melyek a siker összetevői esetedben?

Eleinte nem gondoltam volna, hogy ennyire eredményes lehetek. Sokat gyakoroltam otthon, nagyon szerettem kockázni, és motivált, hogy mindig jobb és jobb eredményt érjek el. Apukám is látta bennem a fantáziát és elkísért külföldi versenyekre is.

Hány féle Rubik-kockát ismersz? Melyik a kedvenced? Miért épp az?

Nagyon sok kocka létezik, a legnépszerűbb a klasszikus 3x3x3 kocka, egyúttal az én kedvencem is. Emellett a 2x2x2 és a 4x4x4 kockákat is kedvelem. Versenyen 7x7x7 a legnagyobb méretű kocka, és vannak különlegesek is, mint pl. skewb, square-1, stb.

Maradjunk az ismertebbeknél. Mennyiben más a 2X2-es? Könnyebb vagy nehezebb kirakni, mint a klasszikus 3X3-ast?

Meglepő, de a kezdőknek a 2x2x2 kockát nehezebb kirakni. Ennek az az oka, hogy a klasszikus kockának a középső elemei nem mozdulnak el. A páros számú kockáknak nincs fix közepük.

Mennyit kell foglalkozni ezzel, hogy eredményes legyen valaki? Mi a munkamódszered? Ha versenyre készülsz, mindent kizársz és órákat gyakorolsz naponta?

Kifejezett munkamódszerem nincs. Természetesen sokat kell gyakorolni, de én ezt örömmel teszem.

 

Milyennek látod a magyar és a nemzetközi mezőnyt?

A Rubik kocka egy világhírű magyar találmány, a magyar mezőny természetesen erős, de a nemzetközi mezőny, mint az élet minden területén, óriási kihívás a magyar versenyzőknek is. Szuper lenne, ha egy magyar versenyző visszaszerezné a világelsőséget.

Hogy értékeled a saját eredményeidet?

Minden egyes eredmény, amit elérek, arra késztet, hogy még jobban készüljek a következő versenyre. Büszke vagyok az eredményeimre, de még tovább kell javulnom.

Talán épp ez a szemlélet a siker titka. De vajon mennyi ebben a megtanulható, a rutin, és mennyire játszik szerepet hosszú idő után is a találékonyság, a logika?

A gyakorlás révén megszerezhető rutin rengeteget számít. A rutint azonban csak  a találékonyság és a logika folyamatos alkalmazásával lehet elérni.

Mik a terveid? Mi lenne az, amivel elégedett lennél, mi az, amit el szeretnél érni e téren?

Szeretnék továbbra is havonta egy versenyre eljutni, mivel a versenyhelyzet is fontos a fejlődésben. Manapság már nagyon nehéz a világcsúcsokat megközelíteni, századmásodperceket lefaragni, de erre törekszem. Mindig több versenyszámban is indulok, így ezekben is folyamatosan szeretnék javulni. Addig biztosan örömmel versenyzek, amíg valamelyik versenyszámban javulok.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Nehéz kérdés. 10 év múlva megmondom… Első lépésben valószínűleg a Műszaki Egyetemet célzom meg.

 

Hunor szülei büszkék fiukra és örülnek a sikereinek, ugyanakkor azt vallják, hogy valamennyi gyermekben rejlik valamilyen tehetség.

Mi a sikerre nevelés receptje? 

Minden szülő igyekszik a legjobb hátteret biztosítani a gyerekének. Nem hiszem, hogy bármilyen különleges receptünk lenne erre. Örülünk, hogy az elektronikus kütyük helyett a Rubik-kockával játszik és versenyzik Hunor. Fontos, hogy megtalálta azt, amivel szívesen foglalkozik és amiben ereményes is, mi pedig támogatjuk és ezután is támogatni fogjuk ebben.