2019. december 18., 09:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kovács Zoltán erdélyi származású közgazdász, a partiumi Szilágyságban működő Kárászteleki Pezsgőpincészet résztulajdonosa. Az általuk készített Carassia pezsgőcsaládot 2018 és 2019-ben a londoni pezsgővilágbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships) két aranyéremmel és három ezüstéremmel díjazták. Zoltán több mint húsz éve Szentendrén él, négy gyerek édesapja, friss nagypapa.

Mióta foglalkozik pezsgőkészítéssel?

Szerencsére nem én készítem a pezsgőt, hanem a borászunk, én résztulajdonos vagyok a pincészetben. Id. Gál Tibor egri borász választotta ki a területet a szőlőültetésre és találta ki a koncepciót, de ő sajnos már nincs közöttünk, váratlanul, egy autóbalesetben elhunyt. 2009-ben kezdtük el a vállalkozást öten, a köztünk lévő baráti kapcsolatot, az összetartozásunkat jelképezi egyébként a címkéken is látható ötszíves embléma. 2014-ben volt az első szüret, ebből az évjáratból származnak az első pezsgők.

És rögtön rangos díjakat nyertek…

Rendszeresen részt veszünk a Champagne & Sparkling Wine világbajnokságon, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek, ez a legnagyobb, s talán a legszigorúbb pezsgőverseny. A világbajnoki arany- és ezüstérmek mellett elnyertünk egy világbajnoki trófeát is: a „Rising Star – World Champion” díjat 2018-ban adták át először, mellyel kifejezetten pincészetet, nem pedig egy adott terméket ismernek el. Ez óriási siker, és örülünk annak, hogy a régióban készülő pezsgők kiérdemelték a szakértők figyelmét. Különösen büszkék vagyunk arra is, hogy erdélyi pinceként elsőként kerültünk be a rangos pezsgős katalógusba, a Christie’s Champagne Encyclopedia-ba, amelyet 4-5 évente adnak ki a világ legjobb pezsgőházairól.

Hogyan jellemezné terméküket, a Carassia pezsgőket?

Alapvetően két szempontot emelnék ki: hagyományos champagne-i szőlőfajtákkal dolgozunk és a teljes pincészet technológiája a pezsgőkészítésre lett kialakítva. Aranyérmes pezsgőink egyike 100 százalék chardonnay szőlőből készült, ami a pezsgők királynője. A másik azért érdekes, mert 1,5 literes (Magnum) palackban érlelődött és kerül forgalomba, ennek külön ízvilága van, nemesebb és erőteljesebb. Mindkét díjnyertes pezsgőnket 22-26 hónapon át tartó érleléssel készítjük. A tradicionális pezsgő készítésének a lényege, hogy a bor kétszer megy át erjedési folyamaton, a második már abban a palackban történik, amelyben az asztalunkra kerül. Ez a XVII -XVIII század óta így működik.

Milyen alkalmakra és milyen ételekhez ajánlja általánosságban a pezsgőt?

A pezsgő mindenhez iható, a pezsgővacsorák során is mindegyik fogás mellé kínálják. Talán csak az erőteljesen hagymás-fokhagymás ételekhez nem illik. Mindenesetre azt el kell felejteni, hogy a pezsgőt csak szilveszterkor vagy ünnepi alkalmakon igyuk, mert a nap bármely szakaszában és bármihez illik. Azt látom, hogy egyre divatosabb a pezsgőzés, ma már üzleti ebédek, vacsorák során is előszeretettel kínálják. Én legszívesebben hétvégén reggelente iszom, és elmaradhatatlan mellé a jó kenyér, a vaj, és lehetőség szerint darált só. Jól indul a nap egy ilyen reggelivel.

Ár-érték arányban hol helyezné el a Carassia pezsgőket?

Hazánkban az eredeti francia champagne alappezsgők árának 60-70% százalékáért kerülnek forgalomba a hasonló karakterű, prémium kategóriájú pezsgők, ez forintban 3500-6000 közötti összeget jelent. Tudni kell, hogy külföldön a pezsgőt sparkling wine-nak nevezik, a champagne elnevezés csak Franciaországban, az adott vidékén készült pezsgőt illeti. A magyar pezsgő szót gróf Széchenyi István találta ki, ami nagyon jól érzékelteti a palackból gyöngyöző buborékokkal, szisszenő hanggal kiáramló italt, a pezsgést, az eleganciát, a frissességet.

Mi a véleménye, nemzetközi viszonylatban hol helyezkednek el a magyar borok és pezsgők?

Magyarországon és a régióban most már két-három pince is tud világszínvonalú pezsgőt előállítani, de ahogy – kicsit cinikusan – mondani szokták: a magyar bor Magyarországon világhírű. Nem azért mert nem készülnek itt kiváló borok, hanem mert nem tudunk nagy mennyiségben, stabilan olyan minőségi bort és pezsgőt előállítani, hogy a világpiac meghatározó szereplői legyünk. Külföldön a magyar bor kapcsán még mindig egy szó jut az emberek eszébe: Tokaj.

Milyen terveik vannak a közeli és távolabbi jövőben?

Fontos, hogy folyamatosan tudjuk a pezsgők minőségét emelni. Felfutóban lévő pince vagyunk, ezért – a minőséggel párhuzamosan – a mennyiséget is szeretnénk emelni. A fő cél, hogy a tradicionális előállítású pezsgők piacán, meghatározó pezsgőmárka legyünk a régióban.