2016. március 17., 16:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Hot Jazz Band biztosan nem ismeretlen a szentendreiek előtt, hiszen az együttes nyolc éve rendszeresen fellép a Parola étteremben, ahol már kialakult egy baráti társaságuk, illetve a zenekar egyik tagja városunkban él. Bényei Tamástól megtudtuk, hogy Szentendrén első alkalommal játszanak ilyen nagyszabású rendezvényen. A zenekarvezető elmondta, a mostani repertoárjukon lesznek új dalok is, de van egy arculatuk, amit a közönség megszeretett, és ők azt játsszák, amit a nézők igényelnek. Idén gyerekdalokból állítottak össze egy új lemezanyagot, ezekből is adnak majd ízelítőt.

Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band muzsikája a húszas-harmincas évek forródzsessz korszakát idézi: Ellington, Goodman és Gershwin világát. A zenészek nagy humorérzékkel és könnyedséggel elevenítik fel a szving-korszak aranyidejét. Az együttes elévülhetetlen érdemeket szerzett a két háború közötti magyar tánczene és dzsessz népszerűsítésében is, az általuk bemutatott hangzásvilág nagyanyáink korának könnyűzenéjét idézi fel. A zenekar fennállása óta négy nemzetközi és két hazai verseny győztese, melyek közül legkiemelkedőbb a franciaországi New Orleans Jazz Verseny, ahol 54 zenekarból végzett az élen 1995-ben. Az együttes hatszor kapott meghívást a jazz őshazájába, az Egyesült Államokba, ahol a világ legnagyobb szabású jazztalálkozóján léptek fel Sacramentoban, és ahol két alkalommal megválasztották a fesztivál legnépszerűbb zenekarának. Kétszeres eMeRTon-díjasok, a Líra-díj és a Louis Armstrong emlékdíj tulajdonosai. Tavaly az együttes értékőrző művészi munkáját, a tradicionális dzsessz autentikus megszólaltatására épülő előadóművészi tevékenységét a legmagasabb állami kitüntetéssel, a Kossuth-díjjal is elismerték. Mindemellett a legnagyobb kitüntetés számukra a közönség szeretete. Amit mi sem bizonyít jobban, mint a rendszeresen teltházas koncertek.

A zenekar tagjai
Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének; Bera Zsolt – harsona; Fodor László – klarinét, altszaxofon; Szabó Lóránt – gitár; Juhász Zoltán – bőgő; Galbács István – dob

 

Április 23. szombat 19:00
Pest Megyei Könyvtár, színházterem (Pátriárka u. 7.)
HOT JAZZ BAND
koncert
Belépőjegy: 2500 Ft
Jegyek válthatók a Tourinform Irodában (Dumtsa Jenő u. 22. telefon: 26/317-966, e-mail: tdm@szentendre.hu)
és online a www.szentendreprogram.hu oldalon.