2013. március 28., 23:19
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Pethő Zsoltné Németh Erika, a Pest Megyei Könyvtár helytörténész könyvtárosa negyvenévi könyvtári szolgálat után végleg nyugdíjba vonul. Könyvtárosi pályáját 1972-ben kezdte Szentendrén.
Sokan őriznek szép emlékeket róla mint gyermekkönyvtárosról, hiszen „Erika néninek” a fél város a „kis olvasója” volt. Sokat tanulhattunk tőle. Bizonyos szempontból „a város arcának” is mondható, hiszen mosolygós, kalapos figurája sokszor feltűnt az elmúlt évtizedek során a Magyar Televízió Szentendréről szóló műsoraiban. A Szentendre és Vidékének szintén állandó szerzője a lap 1987-es újraalapítása óta. Számos helyi vonatkozású kiadvány fűződik a nevéhez. Szentendre utcanevei, Írók, költők Szentendrén (G. Sin Edittel közös munkája), Szentendrei arcképcsarnok, Szentendre iskolái, Szentendre sajtótörténete és folytathatnánk a sort. A napokban jelent meg Sírok és temetők Szentendrén című könyve.
Bár nyugdíjba megy, civil könyvtárosként továbbra is dolgozni kíván. Sőt, már egy újabb kötet témája is megfogalmazódott benne: legközelebb Szentendre kocsmáiról ír könyvet.
Gaján É.