2016. február 12., 23:49

„Nem lesz túl szép” – utalt a jövő párkapcsolatait célzó kutatásainak eredményére előadása kezdetén dr. Tari Annamária pszichológus, pszichoterapeuta. A Városházán, február 11-én tartott prezentációjában ugyanis a social media és a társas kapcsolatok viszonyrendszerét elemzi, s meglehetősen sötét jövőt prognosztizál.

Az individualizmus tündöklése

 

Digitális generációk
A 80-as évek óta, a digitális tér vonzásában felnövekvő Y, Z és Alfa generációk esetében markánsan kimutatható, hogy önzőbbek lettünk. A fogyasztói társadalom, a felpörgött információ- és ingeráramlás, a közösségi média hatására jellemző az elidegenedés, a társas kapcsolatok torzulása. A like-ok, kommentek, posztok, ismerősök dömpingjének irreális online világában élők már nem képesek a társas kapcsolatok valódi értékeit becsülni. Állandó hiányérzet alakul ki, félelem a szegregációtól, az egyedülléttől. A tünetek: az agresszivitás, az intolerancia, a nárcisztikus vonások felerősödése az egyénekben. Jellemző még, hogy minden területen riválisok vesznek körül: a munkában, a barátoknál és még a társkapcsolatokban is.

Érzelmek online és offline
A kapcsolatteremtésből mára szinte teljesen kihalt az udvarlás fogalma. Míg korábban időt szántak az ismerkedésre, ma gyakran rapid-randikon mérettetnek meg egymás előtt a társat keresők. Hogyan is lehetne megismerni bárkit négy röpke perc alatt? A mai tizen-, huszonéves generáció körében egészen más jelentésű a szex, a párkapcsolat és a barátság fogalma. Korábban az érzelmeknek volt kialakulási ideje, nem volt ennyire erős a szeparációs szorongás. Nem féltek bevonódni egy szoros kapcsolatba. Most sok fiatal meg sem próbál valódi kapcsolatot teremteni, vagy válogatás nélkül csapódik olyan társhoz, aki nem neki való, csak hogy ne legyen egyedül. A társfüggők jellemzően önértékelési gondokkal küzdenek, hiszen aki nincs jóban önmagával, nem tud egyedül lenni, és társsal sem képes jól „működni”.
Az élet minden területére jellemző, hogy a letölthető appok, a keresőmotorok, az okostelefonok egyszerűen leszoktatnak a gondolkozásról. Ez a veszteség az érzelmekre is igaz. A kapcsolatok gyakran a közösségi térben vagy egy sms-ben érnek véget, az érzelmeket ovis kommunikáció szintjén, emotikonokkal fejezik ki. Az online tér komoly hatással van az olvasottságra, s így sajnos a digitális térben felnövők egyre kisebb szókinccsel rendelkeznek, pedig nagyobb eséllyel indul egy konfliktushelyzet feloldására az, aki szeret és tud beszélgetni – és szemtől szemben, nem a Facebookon írásban és rövidített tőmondatokban. A kiüresedő kapcsolatok járványának további okai: a felerősödött sztárkultusz, a szülői modellek és a jövőkép hiánya, a nárcizmus.

Felfújt ego
A nárcisztikus viselkedés minden közösségi médiát használó korosztályra igaz. Igyekszünk a legjobb képet mutatni magunkról, és elsősorban képet, mert a vizualitás korszakában ezekben élünk. Tari Annamária szemléletes példával világít rá a növekvő társadalmi nárcizmusra. Korábban, ha Barcelonába utaztunk, a várost fotóztuk és kedvesünket egy szép műemlék előtt. Ma szelfibotokkal rohangáló turistákat látni mindenütt. A fotókon elöl ÉN, mögöttem háttérképként az értékek, a gyönyörű város. A felfújt én, a virágzó individualizmus, a túlzott publicitás pedig nem tesz jót az énhatároknak, a személyiségünknek.
Az online térben az azonnali érzelemszükséglet-kielégítés élménye trenddé vált, s ez a sürgetettség, türelmetlenség kihat a kapcsolatokra is. Az énkép torzulását okozza a szépség, a fiatalság, trendiség, a „nekem ez jár” kultusza. S eközben a nemek között egyre több az elvárás. A társkeresők afféle „bevásárló-listát” készítenek, milyen legyen a másik. Az agresszív nő prototípusa például, aki úgy érzi, lassan kifut az időből, mintegy nagyvállalati projektként vázolja fel elvárásait a férfival szemben, aki nem óhajt megoldóképlet lenni ebben. Közben mindketten félnek az intimitástól, palástolják érzelmeiket offline, de kiteregetik intimszférájuk minden (idealizált) pillanatát az online térben. A megoldás: az önbecsülés és önértékelés karbantartása, a másik tisztelete, az együtt töltött percek öröme, az őszinte kommunikáció. Ha mindez megvan, a kapcsolat működik, tehát van remény.
Tari Annamária előadása jó alap ahhoz, hogy a már házasságban, kapcsolatban élők, a házasulandók, a párkeresők, a szülők lejöjjenek a virtuális térből a valóságba, s odafigyeljenek érzelmi életükre – a gyerekeikére is.

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 17

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 17

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 17

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 17
sze 17

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 17
sze 17
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28