2016. február 12., 23:45
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Házasság hete programsorozat keddi vendége az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa négygyermekes házaspár voltak, akik a Szeke Klub meghívására jöttek el. Az est házigazdája Daru Gábor, a Duna TV stratégiai igazgatója volt.

Szülőnek lenni jó


Nem evidens

A házaspár szerint a házasság kapcsán egész értékrendszerről lehet beszélni, ami bár evidensnek tűnik, de mégsem az, hiszen a házasságok nagy számban mennek tönkre, és lassan már csodának számít, ha két felnőtt ember össze meri kötni az életét. Egyre többen élnek házasságon kívül, a gyerekek többsége nem szentesített kapcsolatban születik. A társadalom alapját jelenti a család, ezért is ideje lenne a helyére tenni ezt a kérdéskört.
Szilveszter szerint a nagycsaládosság hátulütője, hogy a fiatalok azt látják, mennyi problémával, fáradtsággal, munkával jár a családban való létezés, a pozitív részét viszont nem élik át. Ami kívülről látható, az nem az előnye, ami pedig jó benne, az megmutathatatlan. Felesége szerint kockázatos lesz az a világ, ahol gyermektelenek kezébe kerül a gazdasági és politikai irányítás, s itt megemlítette, hogy két vezető politikus, Jean-Claude Juncker és Angela Merkel is gyermektelenek.

Család és munka
Hangsúlyos része volt a beszélgetésnek a család és a munka összeegyeztetésének kérdése. Szilveszter őszintén elmondta, hogy náluk az egyik szerep a másik rovására megy. Mindig reménykedik abban, hogy fenn tudja tartani az egyensúlyt, de eddig nem sikerült. Magyarországon még nincs olyan munkamorál, hogy hétvégén vagy este 6-7 után ne kelljen dolgozni. Az internet világában állandó pörgésben kell élnünk, s már arra sem tud hivatkozni, hogy nem kapcsolta be a gépet, hiszen ott az okostelefon. Náluk állandó a viaskodás, hogy miért nincs többet otthon, és nagyon hiányzik a minőségi idő, amikor nem a praktikus dolgokról beszélnek. Viccesen megjegyezték, hogy a munka és a család csak akkor jól összeegyeztethető, ha nincs munkája az embernek.
Szilveszter tapasztalata szerint a munkahelyeken gyakran okoz konfliktust a két különböző életforma összeütközése. A fiatal munkatársak, akiknek nincs gyerekük, esetleg még kapcsolatban sem élnek, mindig jól informáltak, kipihentek, előnyben vannak a munkahelyi előmenetelben, és gyakran lesajnálják azokat, akik otthon vannak.

Vidáman és hangosan
Sok sztorit hallottunk a gyerekneveléssel kapcsolatban, amelyhez hasonlókat minden gyerekes család valószínűleg átélt. Mesélték, hogy vidáman élnek, és nagyon hangosan. Néha úgy érzik, hogy ez a poklok pokla, de közben jól tudják, hogy majd egyszer, amikor üresen konganak a falak, visszasírják ezt az időt. Zsuzsa elmondta, hogy ő alapvetően otthon van, el sem tudná másképp képzelni, mert szétesne a család. Szerinte ha egy anya 3-4 gyermeket nevel, teljes értékű életet él. Tény, hogy nagyon fárasztó állandóan készenlétben lenni. A munkahelyen akadhatnak nyugalmas percek, de otthon folyamatos a turbulencia. Esterházy Péterre hivatkoztak, aki szerint két gyerek még tud csöndben maradni, három már csak elvileg tud, négy már elvileg sem tud.

Egy néző szerint nem is kell jobb reklám a házasságnak, mint hogy ilyen könnyedén és humorral beszéljenek a családi örömökről, nem elhallgatva a mögötte lévő nehézségeket sem.