2023. március 16., 12:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. A tárlat új szerzemények és kortárs képzőművészek alkotásai mellett olyan kiemelkedő műveket mutat be, amelyek már régóta nem voltak kiállítva.

A megnyitó időpontja: 2023. március 25. (szombat), 18:00-20:00
Helyszín: Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos u. 5.)

Köszöntőt mond: Fülöp Zsolt polgármester és Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója
A kiállítást bevezeti: dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár és Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Géniusz Program kuratóriumának elnöke
A kiállítást megnyitja: Csapláros Andrea, a Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, a Savaria Múzeum igazgatója

Az eseményen közreműködik: Musicantus Leánykar, vezényel: Bokorné Forró Ágnes, zongorán kísér: Orbánné László Hajnalka
Kurátorok: Danka Zsófia művészettörténész, Kigyós Fruzsina esztéta, Prosek Zoltán művészettörténész

Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, amely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.
A tárlaton bemutatásra kerülnek olyan kiemelkedő művek, amelyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatás az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Szentirmai Zoltántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-dinasztia: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos. Külön szekció foglalkozik a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkásságával.
Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok, érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeit az FMC felkérésére Kemény István József Attila-díjas író fogalmazta meg.
A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videomunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehoz azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húz a művek között. A kiállítás célja, elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy „izmusok” szerinti osztályozásától, és helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát nyújtsa.
Az FMC a tárlatot időszakonként újrarendezve igyekszik tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással. Ehhez feltett szándéka a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonása és aktív szerepvállalásra ösztönzése.

A Magyar Géniusz Program keretében megrendezett kiállítás 2023. 03. 26. – 2028. 03. 26.-ig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.