2015. március 12., 15:30

Március 11-én – kivételesen szerdán, de a sorozat többi része továbbra is keddi napokon lesz – a 6. körzet lakóinak tartott fórumot a Parola Vendéglőben Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Zakar Ágnes képviselő. Az étterem megtelt a városlakókkal, akik nagy érdeklődéssel hallgatták a város vezetőjének előadását.

A polgármester bevezetőjében újból hangsúlyozta, hogy a városvezetés előtt álló legfontosabb feladat a működési költségek csökkentése és a bevételek növelése. Ez utóbbi azért nem lesz könnyű, mert a pályázatok szempontjából a mi régiónkban korlátozottabbak a lehetőségek. Az első számú prioritás a háziorvosi rendelő felújítása.

Elmondta még, hogy módosítják a köztisztasági rendeletet, melyben pontosan meghatározzák az önkormányzati és a lakossági feladatokat, s ezzel kapcsolatban hamarosan tájékoztatót küldenek ki a lakóknak.

Bevezetőjét azzal zárta, hogy szakszerű és tudatos marketingstratégiával kívánják Szentendre hírnevét erősíteni. Arra törekednek, hogy város egységesen, ne pedig eklektikusan fejlődjön, ennek érdekében például már dolgoznak a köztéri szobrok koncepciójának megalkotásán.

Zakar Ágnes képviselő rövid prezentációjában elmondta, hogy 2010 óta képviselője a jelenlegi körzethatárokkal rendelkező területnek, és azóta minden évben tart fórumot a Parola Vendéglőben. Röviden beszámolt az eddigi eredményekről, és hangsúlyozta, hogy mindezt közösen érték el: az itt élők, a közös képviselők segítségével, a VSZ Nzrt. és az önkormányzat támogatásával.

Főbb fejlesztések a körzetben: izbégi iskola felújítása, bankautomata felállítása, út- és járdaépítések, melyek vagy a lakók ingatlanadóinak idecsoportosításával, vagy lakosonként 100 ezer Ft hozzájárulással valósultak meg. A legutóbbi nagyobb fejlesztés a Mókus-híd felújítása volt.

Nagy figyelmet fordítanak a játszóterek felújítására, karbantartására, legközelebb a füzesparki felújítása kerül sorra. Hozzátette, hogy vannak még problémák, teendők annak érdekében, hogy a lakók komfortérzete növekedjen. Jelenleg legfontosabb feladat a Lévai utca felújítása, illetve igény van gyalogátkelőhely kijelölésére a Tavasz utcánál.

Kérdések és válaszok

Közlekedés

Rengeteg kérdés és javaslat merült fel a közlekedéssel kapcsolatban, s ezek érintették a tömeg-, az autós-, kerékpáros- és gyalogosközlekedést, illetve a parkolási nehézségeket. Az óvodák, iskolák környékén reggel, illetve rendezvények idején lehetetlen a parkolás, de gondot jelent az orvosi és gyerekorvosi rendelőnél is. Javasolták, hogy alakítsanak ki parkolót a mentálhigiénés rendelő udvarán, illetve, hogy bővítsék a parkolási lehetőséget a HÉV-állomásnál, az üzletek környékén pedig csak rövid ideig lehessen parkolni. Elmondták, hogy kerékpárral szinte lehetetlen szabályosan közlekedni, a kockakövek is nehezítik a biciklisek életét. A patakparton lévő kerékpárutat sokan versenypályaként használják, ami a sok gyerek miatt balesetveszélyes. A 11-es mentén rossz a járda. Babakocsival nem lehet bemenni a Kanonok utcai patikába, illetve a patakpart belvárosi szakaszán van ugyan rámpa, ahol le lehet menni a patakhoz, de feljönni már nem lehet. A Tegez utca alján indokolatlan a fekvőrendőr, meg kellene szüntetni.

A polgármester válasza: a Hév-állomás melletti volt Tüzép-telep magánterület, de már felvette a kapcsolatot a tulajdonossal, aki rugalmasan állt a kérdéshez, ott 50 parkolóhelyet kellene kialakítani. A város is tervezi a parkolási lehetőségek bővítését, a Bolgár utcai parkoló nemsokára készen lesz. A kockakövek műemlékvédelmi kérdés, de ígéretet tett, hogy ha ezentúl kockakövet raknak le, azt a lehető legjobb technológiával teszik majd.

A közintézményeknél a helyszűke miatt lehetetlen megoldani a parkolást, itt az jöhet szóba, hogy az intézményeket áthelyezzék, amivel csökkenne a terhelés – egyelőre az okmányiroda áthelyezése van napirenden.

Vannak tervek a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére, ha a „főút” (Eurovelo 6) megépül, akkor ahhoz igazítják a többit. Kerékpárosoknak tiltás csak a 11-es úton van, de már kérvényezték a Magyar Közútkezelő Nzrt.-nél ennek a feloldását, amelyről egyébként megoszlanak a vélemények.

Áprilistól az önkormányzatnál lesz közlekedésbiztonsági mérnök, így szakember fog dönteni a forgalomlassítás alternatíváiról, a konkrét kérdésekről.

Köztisztaság

A lakók jelezték, hogy az Apor-hídnál a patakpart tele van csikkekkel, üvegszilánkokkal, szeméttel, a fiatalok hétvégenként a szórakozóhelyek környékén nagy rendetlenséget hagynak maguk után. A mentálhigiénés és gyerekorvosi rendelőnél több szemétkosárra lenne szükség.

A Vasvári óvoda előtt lévő szelektív szemétgyűjtőt gyakrabban kellene üríteni, illetve a CBA-nál lévő közvetlen közelében van a bolt raktára. A lakók javasolták, hogy az önkormányzat hirdesse a SzeVi-ben, hogy a VSZ Nzrt. szemétlerakójába is lehet vinni szemetet. A Dömörkapunál már ipari mennyiségű illegális szemét gyűlt össze.

A polgármester a kérdésekre reagálva elmondta, hogy a kiemelt belvárosi területeket naponta takarítják. A szelektív szemétgyűjtők gyakoribb ürítését megoldják. Szerinte is szükség lenne nagyobb kontrollra hétvégenként a szórakozóhelyeknél, pl. polgárőrök jelenlétére, s tervezik, hogy éjszakára lezárják a Templomdombot.

Bükkös-part

A Metál üzletház mögötti rész nincs aszfaltozva, nagy a fogalom, az itt parkolók rengeteg szemetet hagynak maguk után, a lakóknak állandóan takarítaniuk kell. Nagy esőzésnél a patak megárad, sok követ rak le, s bár volt már kotrás, de a hordalékot a parton hagyták. Javasolták, hogy hordalékfogókat kellene lerakni, pl. Dömörkapunál. Az egyik patakparti ingatlannál madarakat tartanak, itt nagy a kosz, a bűz.

A polgármester elmondta, hogy a VSZ Nzrt-vel közösen már dolgoznak egy terven az illegális szemétlerakás megakadályozása érdekében: megpróbálják beazonosítani őket, mert lépéseket csak ebben az esetben tudnak tenni. A patak áradásával kapcsolatban problémát jelent, hogy árterületre is adtak építési engedélyt. A madártartás kapcsán megnézik, mit tehetnek, ugyanis az ÁNTSZ már ellenőrizte az ingatlant, és minden rendben találtak.

Kátyúzás

A lakók javasolták, hogy a kátyúzási munkákat átalánymegbízással kellene kiadni egy vállalkozónak, akinek az lenne az érdeke, hogy jó minőségben hozza helyre az utakat, és ne kelljen rövid idő múltán újból javítani. Elmondták, hogy a füzesparki útfelújításnak örülnek, de voltak kivitelezési hibák: egyes garázsajtókat nem lehet kinyitni, leér az autók alja stb.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat saját cége, a VSZ Nzrt. végzi a kátyúzást, itt egyelőre nem terveznek változtatást. Jó hír, hogy van már városi főmérnök, akinek feladata, hogy útfelújításnál a jelzett hibák ne forduljanak elő.

Egyéb témák

Szóba került még a Pap-szigeti strand, a Duna kotrása, a laktanyák ügye, a volt fogorvosi rendelő épülete, a Postás strand, a tűzgyújtási tilalom, és a lakók elmondták, örülnének, ha ebben a körzetben is lenne fitness park. A Kossuth Nyugdíjas Klub szervezésében a HEMO-ban gyakran tartottak magyarnóta-esteket, s miután ez a helyszín megszűnt, nem tudják megtartani a rendezvényeket a magas bérleti díj miatt, pedig lenne rá igény.

Rövid válaszok: a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban a tűzoltóság már kiadott egy korrekciót, mert nem volt összhangban az önkormányzati rendelettel. A laktanyával kapcsolatos pert az önkormányzat és az állam is elvesztette, de felvették a tulajdonos alapítvánnyal a kapcsolatot, akik szeretnének beruházni a terület egy részén, a többit akár elcserélnék más ingatlanra a várossal. A Duna kotrása állami feladat, a volt fogorvosi rendelő felújítása pedig legalább félmilliárd forintba kerülne, itt befektetőt keresnek.

A konzultáció jó hangulatban, valós párbeszédeken alapuló megbeszélésként ért véget. Továbbra is érezhető a városlakók bizalma és nyitottsága az új város vezetése felé.

20150311_konzultáció_psz

20150311_konzultáció_psz1

20150311_konzultáció_psz2

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
hét 08

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 08

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
hét 08

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
hét 08
hét 08

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
hét 08
hét 08
hét 08
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26