2016. december 13., 14:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Ferenczy Múzeumi Centrum közleményt adott ki az Állami Számvevőszéknek az egykori megyei múzeumok 2011–2014. közötti gazdálkodását érintő vizsgálatával kapcsolatban. A közleményt az alábbiakban, változtatás nélkül közöljük.

Az Állami Számvevőszék nemrég ellenőrizte az egykori megyei múzeumok 2011–2014 közötti gazdálkodási tevékenységét – ennek során valamennyi múzeum esetében szabálytalanságokat tárt fel. Fontosnak tartjuk az ÁSZ illetékesei mellett a közvélemény számára is jelezni, hogy a Ferenczy Múzeum 2015. június 1-jén hivatalba lépett új vezetése 2015 második felében folytatott belső vizsgálata ezeket a szabálytalanságokat már feltárta és intézkedett a megszüntetésükről. Ennek részeként 2016-ban elkészültek a hiányzó szabályzatok, jelentősen szigorodott a szerződéskötési rend, átláthatóbbá vált a vagyongazdálkodás és megoldódott a kulturális javak állományvédelme. Mindez együtt járt a múzeum szerkezeti átalakításával. A korábban feltárt hiányosságok felelősségének tisztázása érdekében a múzeumot fenntartó Szentendre város önkormányzata büntetőfeljelentést tett. A nemrég lezárult ÁSZ-ellenőrzés újólag igazolta és megerősítette a múzeum és a szentendrei önkormányzat vizsgálatainak indokoltságát és a meghozott intézkedések helyességét.

A Ferenczy Múzeumi Centrum szakmai és gazdálkodási tevékenysége jelenleg teljes mértékben megfelel a hatályos jogszabályoknak.

 

Szentendre, 2016. december 13.

A FMC közleménye