2017. március 17., 13:29

Cserkúthy Balázs zenész, biogazdálkodó, könyvkiadó tavaly nyáron gondolt egyet, összecsomagolt, és paradicsompalántái mellől paradicsomi környezetbe, a Fülöp-szigetekre költözött. Palawan pálmafái alatt szerkeszti most kiadója könyveit, nyugodt és kiegyensúlyozott, otthonra talált a filippínók földjén.


Mikor és hogyan jött a gondolat, hogy országot, földrészt válts?

Valójában a semmiből, minden előzmény nélkül, úgy másfél éve, szeptemberben jelent meg bennem az érzés, a hívás, hogy ide kell jönnöm. Kezdetben Thaiföldre vagy Vietnamba készültem, zsákos turistaként, de átalakult bennem ez a késztetés, így csavargás helyett új lakhelyet, fix pontot kerestem magamnak. Ahogy negyven éven át a Dunakanyarban, Szentendrén, Leányfalun, Surányban volt számomra ez a fix pont, most ugyanezt itt találtam meg. Szerettem volna más kultúrában élni, ahol az atmoszféra nem olyan sűrű, mint Magyarországon.

 

Mit értesz „sűrű atmoszféra” alatt?

Bármennyit is dolgozik, tisztít az ember magán, otthon van egy olyan energetikai, külső tényező, ami rátelepszik a vállunkra…

 

…pedig a kezedben a kulcs, kivédeni a stresszt, a külső tényezőket, például a Gyógyító Kód című könyved segítségével.

Kiadóként sok, tudományos alapokra épült, ezotériával foglalkozó könyv fordult meg a kezeim között. Ezek olyan módszereket tanítanak, melyek segítenek a gyógyulásban, a mindennapokban. A kiadómnál jelent meg Dr. Alexander Loyd és Dr. Ben Johnson könyve, A Gyógyító Kód. A kód, azaz a módszer lényege, hogy mindannyiunkban ott van az öngyógyítás képessége. A módszer segít tehermentesíteni magunkat a félelmektől, a stressztől, megszabadít önkorlátozó hiedelmeinktől, semlegesíti a gátló blokkokat. A módszert én is rendszeresen alkalmazom, illetve tanítom is egy helyi gyógyközpontban, önkéntesként. Emellett korábban volt az életemben olyan időszak, amikor napi 5-6 órát töltöttem meditációval.

 

Most mégis a világ másik felén élsz. Nem jelent ez valamilyen menekülést?

Vállalom, hogy az is van benne. Jogos evolúciós stratégia volt részemről, hogy a számomra kellemetlen nyomás elől kitérjek.

 

A stresszelméletek éppen erről szólnak, beleállsz a konfliktusba vagy menekülsz…

A harc helyett a futást választottam, de a döntésemnek csak 20%-a menekülés, mert a 80% egyszerűen kalandvágy. A változatosság tényleg gyönyörködtet, itt pedig minden napom máshogy telik.

 

A hangodból ítélve nem bántad meg a döntésedet.

Semmiképpen. Gyönyörű a táj, és itt sokkal könnyebb a létezés. Otthon telente sokat fáztam, és nagyon elegem lett ebből. Itt mindig nyár van, állandóan 25-32 fok. Két évszak váltja egymást, most éppen a száraz évszakban vagyunk, havonta egyszer-kétszer esik csak. Amikor ideköltöztem, a monszunba érkeztem, de az sem megterhelő, egyszerre zúdul le nagy mennyiségű eső, aztán ismét tiszta az ég.

 

Mivel foglalkozol ott kint, és mik a terveid?

A könyvkiadómat irányítom, eddig közel tizenöt könyvet jelentettünk meg, és rendszeresen tartok előadásokat a Gyógyító Kódról, mert szeretném, hogy itt is minél többen megismerjék a módszert. Emellett azt tervezem, hogy hamarosan újra kertészkedésbe fogok. Otthon a sok eső miatt a vegyszermentes gazdaságom odalett, a paradicsomok, amelyekre a gazdálkodásom alapoztam, egymás után 4 évben mentek tönkre. Öt év alatt minden évben csak veszteséget termeltem. Itt éppen egy biogazdaság területén lakom, minden adott, hogy a földbe magyar nemesítésű zöldségeket ültessek. A vetőmagokat már megvettem.

 

Elmondtad, mit csinál a könyvkiadói, mit tervez a gazdálkodói éned. És a zenész? A Sajnosbatárban és a Presszó Tangóban basszusgitároztál sokáig. Nem hiányzik ez a közeg?

Nem hiányzik, mert arra fókuszálok, ami van, és nem arra figyelek, ami nincs. Most meg az van, hogy itt vagyok. A Sajnosbatárban több mint húsz évig játszottam, a Presszóba akkor hívtak, amikor a basszusgitáros, Török Gergő Kínába költözött. Amikor elmondtam a srácoknak a tervemet, elszomorodtak, de elfogadták a döntésemet. Újdonságokra, új közegre vágytam. Bár szeretem a stabilitást, ezzel együtt olyan fordulóponthoz értem, aminél éreztem, hogy egy kis különbség a korábbi éveimhez mérve már nem elég. Kevés lett volna, mondjuk, Budapestre költözni, vagy valahova Európába. Elkezdtek más kultúrák is érdekelni.

 

Hogyan alakultak a baráti kapcsolataid a váltás miatt?

A barátaim egy részével ugyanúgy tartom a kapcsolatot, mint korábban. A Skype, a Facebook összezsugorítja a bolygót, ez a több mint tízezer kilométer csak földrajzilag nagy távolság, de ezekkel az eszközökkel pár másodperc alatt áthidalható. A régiek mellett sok új barátra találtam itt. Nincsenek óriási kulturális különbségek, mivel a filippínók többnyire keresztények, és remekül beszélnek angolul. Nagyon kedvesek, segítőkészek.

 

Hogy tervezed, mennyi időre költöztél ki a Fülöp-szigetekre? Mi lesz, ha honvágyad támad?

Talán évekig vagy évtizedekig itt leszek. Ha meg honvágyam lesz, akkor hazamegyek. Nincs kőbe vésve semmi. Szabad és mozgalmas életet élek. Mindenkinek üzenem innen, hogy legyen bátor. Sokan szeretnének más életet élni, de nem lépnek, aztán egyszer csak ott találják magukat nyugdíjasként, és megbánják, hogy nem azt csinálták az életükben, amit szerettek volna. Én a példámmal, az életemmel inspirálni szeretném az embereket, bátorítani őket arra, hogy merjenek álmodni, és ne legyenek restek cselekedni.

 

Fotók forrása: Cserkúthy Balázs Facebook-oldala

« 2023. október » loading...
h K s c p s v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
ked 03

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 03

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.