2015. július 27., 19:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

XI. Ister Napok Szentendrén, 2015. július 25-26. Az idén pár év szünet után ismét megrendezte a Szentendrei Kulturális Központ és a város önkormányzata az Ister Napokat.  A Duna, azaz görög nevén az Ister köré szervezett vízi és vízparti programokkal, a helyi- és környékbeli nemzetiségek művészeti és gasztronómiai bemutatóival, vásári komédiákkal, gyerekelőadásokkal, játszóházakkal és az esti zenés gyertyaúsztatás páratlan látványával tartalmas, hangulatos nyári élményt adott városunk lakóinak és az idelátogatóknak. A szombati nap rekkenő hőségét viharos szél és kiadós záporok sora váltotta, ám az érdeklődőket ez nem rettentette el a programoktól. Vasárnap a hűvösebb idő és szikrázó napsütés még több érdeklődőt csábított a szentendrei Duna-partra.

A Dunán, a Postás-strandnál vízi programok várták a Duna szerelmeseit: ki lehetett próbálni a sárkányhajózást, a római gályát, a kenukat. A Kacsakőnél kenus ügyességi játékok és vízijátékok várták az érdeklődőket.

A korzón a Szentendrén élő nemzetiségek sátraiban ismerhettük meg közelebbről színes kultúrájukat. A Szentendrei Magyar-Izraeli Baráti Társaság, a Skanzen, a Helyi Termék Szövetkezet is képviseltette magát a rendezvényen. A Lázár cár téren „Molyolda” – régi idők játékai várták a gyerekeket, a Dunakorzón a Szentendrei Nagycsaládosok Egyesülete standjánál és a kreatív sátorban a kézműves foglalkozásokat lehetett kipróbálni.

Szombaton délelőtt jelmezes gólyalábasok muzsikáltak a korzón, a Langaléta Garabonciásokat alaposan megizzasztotta a nem mindennapi mutatvány és a forróság. Déltől Vitéz László és az elátkozott malom címmel Pályi János gyerekszínházi előadása mutatkozott be a Görög utcai színpad torkolatánál, majd a Mintapinty Zenekar mókás koncertje következett.

Az Ister Napok keretében megrendezett Nemzetiségi Napok ünnepélyes megnyitója a MANK Galériában, a Régi Művésztelepen kezdődött a „A krakkói kortárs festészet: absztrakció / figuralitás” című kiállítás megnyitásával. A megnyitón beszédet mondott Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete és Joana Warchol, a Lengyel Művészek és Tervezők Szervezetének elnöke. A rendezvény házigazdája dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója volt. A programok a helyi nemzetiségek műsorával folytatódott a Dunakorzón felállított színpadon.

Elsőként az itt élő lengyelek mutatkoztak be Zakar Katalin, a programok háziasszonya felvezetése után a „Polonez” Lengyel Néptáncegyüttes műsorával, majd a szlovák nemzetiségi önkormányzat programja következett a „Nefelejcs” énekegyüttessel. A magyar műsorban Tímár Sára énekelt, őt az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület műsora követte. A horvát nemzetiségi önkormányzat autentikus dalmát énekekkel köszöntötte az egybegyűlteket. Este a görög nemzetiségi önkormányzat adott műsort, az Ellinismos Táncegyüttes, valamint Furcsa Gábor és párja táncoltak. A gyertyaúsztatásig  tartott a görög táncház , a talpalávalót  a kiváló Akropolis Kompania zenekar szolgáltatta.

Tíz órakor felcsendült Händel vízizenéje, s a Dunán lassan apró fénypontok villantak fel, s méltóságteljesen úsztak le a csillogó vízen. A gyertyaúsztatás az Ister Napok legnépszerűbb eseménye, most is elvarázsolt mindenkit látványával. A leányfalui Vadkacsa Egyesület hajósai úsztatták le a hagyomány szerint az adott évet jelképező, az idén szám szerint 2015 gyertyát. A sok kicsi lángot kilenc előzte meg: az „élbolyban” úszó fények nemzetiségeinket  szimbolizálták.

Vasárnap koradélután az Ebcsont és nyúlcipő című előadást láthattuk a színpadon a Bábrándozók Társulat és az ESZME közös előadásában, utána A sárkány ajándéka című interaktív gyerekelőadás következett a Hajarózsa Meseszínház előadásában, és ismét feltűntek a Gólyalábas Garabonciások, vidám vásári komédiákkal.

A Nemzetiségi Napok a cigány nemzetiségi önkormányzat programjával kezdődtek ezen a napon: Roncó és társulata játszott, a magyar blokkban a Vujicsics Tihamér Zeneiskola népzenei tanszéke mutatkozott be műsorával. Közös énektanulás és éneklés következett a nemzetiségek dalaival majd a szerb nemzetiségi önkormányzat teremtett igazi mediterrán hangulatot este a Tabán Szerb Folklórcentrum Egyesület és a lórévi Selo zenekar közreműködésével. A vidáman pattogó zene és a  kanyargó kólózók látványának emlékével fejeződött be a fesztivál.

Jó lenne gyakrabban látni a nyári hétvégéken Szentendrének ezt az egyéni arcát: a megőrzött hagyományok közösségmegtartó erejét, az itt letelepedett nemzetiségek sokszínű kultúrájának ötvözetét, amely egyedülálló a Dunakanyarban, és talán büszkén kijelenthetjük: az országban is.

DSC_0224   DSC_0233     DSC_0269 DSC_0272  DSC_0276 DSC_0284 DSC_0298   DSC_0306  DSC_0316 DSC_0323  DSC_0330  DSC_0333 DSC_0339 DSC_0351 DSC_0352 DSC_0354 DSC_0356 DSC_0358 DSC_0369 DSC_0382 DSC_0385