2020. június 4., 16:22
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Új emailes csalási módszer van terjedőben Pest megyében – figyelmeztet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A csalók gazdasági társaságok és vállalkozások gazdasági, pénzügyi vezetőit, munkatársait vették célba, kicsalva tőlük pénzügyi információkat és a vállalkozás vezetőjének nevében átutalásra utasítva őket.

A módszer lényege, hogy a csalók, a vállalkozás ügyvezetőjének nevében, olyan magyar, vagy angol nyelven írt elektronikus levelet küldenek a gazdasági/pénzügyi vezető részére, amelyet – bár hitelesnek tűnő, de valójában – az általuk létrehozott E-mail címről indítanak.
A levélben néven szólítják a pénzügyi felelőst, és személyes, bizalmas hangnemet ütnek meg vele, teljes diszkréciót és kizárólag E-mailen történő kapcsolattartást határoznak meg. Az üzenet általában arról szól, hogy az ügyvezető meg akarja előzni a konkurens cég fontos üzleti lépését, melyhez kéri a saját vállalkozás aktuális készpénzállományának vázolását és egy általa megnevezett, közismert ügyvédi iroda E-mailes jelentkezését követően, az „ügyvéd” által megjelölt összeg megadott számlaszámra történő átutalását.
Az „ügyvezető” előzetes titoktartási és elektronikus ügyintézési kérését figyelembe véve, elmarad az információ valódiságtartalmának ellenőrzése és az „ügyvédi iroda” E-mailjének érkezése után megvalósul a banki tranzakció.

Annak érdekében, hogy cégüket ne érje kár, ilyen vagy ehhez hasonló tartalmú, vagy más gyanúra okot adható E-mail, üzenet, vagy telefonhívás esetén győződjön meg az információ hitelességéről, és személyesen egyeztessen a cégvezetővel. Járjon el körültekintően a szokatlan, a cég „mindennapos” pénzügyi mozgásától eltérő tranzakciók, bankszámlaszámok esetén, egyeztessen előtte más, a cég ügyeit illetően döntésre jogosult személlyel!

Csalás gyanúja esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon, pénzügyi tranzakció esetén pedig a számlavezető bankját is!