2015. június 18., 14:50

Áder János köztársasági elnök Szentendrén részt vett és beszédet mondott a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ 25 éves fennállása alkalmából rendezett nemzetközi konferencián Szentendrén.

A klímaváltozás kézzelfogható, ezt világosan bizonyítják az adatok, illetve a jelzések és figyelmeztetések nap mint nap, évről-évre – fejtette ki Áder János köztársasági elnök csütörtökön Szentendrén.

Az államfő a 25 éves Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) ülésén kiemelte: az itt dolgozó munkatársak, szakértők már 25 évvel ezelőtt felhívták a figyelmet a környezeti fenntarthatóság problémájára, és a következő években is következetesen megtették ezt.

Áder János köszönetet mondott a környezetvédelmi központ munkatársainak a sikeres programok elindításáért és megvalósításáért, az elmúlt 25 évben megvalósított szemléletformálásért, a technológiaváltás elősegítéséért, a korszerűbb szabályok ösztönzéséért, és az új intézményformák kitalálásáért.

Elmondta, a regionális központ elmúlt 25 évét értékelve számos programot ki lehetne emelni. Ezek között említette azt a kutatást, amely a légszennyezésnek a gyermekkori légzőszervi betegségekkel való összefüggését taglalta, vagy amelyik azt vizsgálta, hogy a környezeti és biztonsági kockázatokat hogyan lehet regionális együttműködési lehetőségekké átfordítani.

A számos kutatás, tanulmány közül Áder János kiemelte azt az egyszerre nemzetközi, európai és magyar vizsgálatot, amit az Európai Unió is támogatott, s ami a Kárpát-régió klímaváltozását vizsgálta (CarpathCC Climate Change Framework Project). Ez a szomszédos országok közötti együttműködést is jól szimbolizálta – tette hozzá.

A projekt a következő 30-50 év távlatában 1-3 fokos átlagos hőmérsékletemelkedéssel számolva vizsgálta a változás környezeti, erdőgazdálkodási, növénytermesztési vagy a turizmusra gyakorolt hatásait, és javaslatokat fogalmazott meg a veszélyek elhárítására a földhasználat, a vízgazdálkodás és az erdőgazdálkodás területén – mondta. Közölte, hogy a projekt sikeresen zárult, és kedvező volt a nemzetközi fogadtatása, ami a folytatás lehetőségét is felveti. Reményét fejezte ki, hogy a folytatáshoz, ami még alaposabb kutatást eredményez, az unió is támogatást ad majd.

Szólt arról is, hogy a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ 25 évvel ezelőtti megalakulásakor senki sem gondolta, hogy 2015-ben a várható természeti katasztrófák számának óriási növekedéséről, a globális felmelegedés következményeiről, a jégtakaró olvadásáról, az óceánok savasodásáról, az élelmiszertermelési és ellátási problémák fokozódásáról, vagy vízellátási problémákról fogunk beszélni.

Rámutatott, hogy ez nem egy sci-fi történet, hanem az ENSZ legutóbbi jelentésének összefoglalója. Szavai szerint a szemünk előtt játszódó klímaváltozás hasonlít az ózonlyukkal kapcsolatos történethez: az is a tagadással kezdődött, hosszas halogatással, felelősségelhárítással folytatódott, majd jöttek a politikusok rövidlátó nyilatkozatai. A beismerés után éveken keresztül „tipródtunk-totyorogtunk” a probléma megoldása körül, míg az 1987-es montreali megállapodást követően betiltották a CFC, azaz az üvegházhatású gázokat – mondta.

Áder János szerint ismét a tipródás és a totyorgás stádiumában vagyunk, és csak remény van arra, hogy Párizsban megállapodnak a klímavédelemről, és azt gyors cselekvés követi.

Úgy vélte, akkor lehet Párizsban eredményesen tárgyalni, ha a legnagyobb szennyezők megállapodnak egymással, ebben kiemelt szerepe van az Egyesült Államoknak és Kínának. Az államfő arra kért mindenkit, hogy akinek van erre befolyása, próbálja meg az amerikai vagy a kínai döntéshozókat meggyőzni arról, hogy a korábban megkötött megállapodásukat egészítsék ki a tavaly év véginél ambiciózusabb célokkal. Ehhez az EU örömmel fog csatlakozni, és a többi nagy szennyezőnek sem lesz más választása, minthogy kövesse őket – jelentette ki.

A köztársasági elnök a tanácskozás résztvevőit egyebek között a veszély tudatosítására, a kutatási eredmények közérthetővé tételére kérte, és arra, hogy segítsenek a felelősségérzet felkeltésében.

Az 1990-es alapítású REC nemzetközi szervezet, amely a környezetvédelmi problémák megoldásának elősegítésén, az érintettek közötti kooperáción, az információ szabad áramlásán munkálkodik a környezetvédelemmel kapcsolatos döntéshozatalban való nyilvános részvétel előmozdítása révén. A REC 17 országban tart fenn irodahálózatot, központi irodája Magyarországon van.

forrás: MTI

« 2023. június » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
szo 03

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 03

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.