2013. szeptember 30., 15:47
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy településen az ott lakók életminőségében meghatározó tényező az egészségügyi ellátás. Az elmúlt időszakban Szentendrén ez is kiemelt figyelmet kapott, és ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A megújulás tapasztalatairól és a további fejlődés lehetőségeiről beszélgettünk dr. Pázmány Annamáriával, a Szentendrei Rendelőintézet (SZEI) intézményvezetőjével.

Egy éve adtuk át az ország egyik legmodernebb rendelőintézetét. Hányan vették igénybe azóta a SZEI-t?
Betegeink száma az átépítést megelőzően is igen magas volt, kb. 250 000 orvos-beteg találkozás történt évente, azonban a megújult szakrendelőben jelentősen, kb. 20%-al megnőtt a forgalom. Ennek oka részben az új szakrendelések bevezetése, részben a magas szintű orvosi eszközpark. Az egynapos sebészet és a nappali kórház szintén további forgalomnövekedést generál, hiszen a műtét előtti kivizsgálás megnöveli azt ambuláns betegek számát. A megújult épületben a fogászat, szájsebészet, a digitális intraoralis és panorámaröntgen egymás melletti elhelyezése szintén olyan ellátási szintet növelő tényező, mely a forgalmat is fokozza.

Milyen további fejlesztések történtek az elmúlt egy évben?
2011. augusztus végén költöztünk vissza az elkészült új épületbe, 2012. március végén került átadásra a teljes eszközpark. Így lehetővé vált a gyomor- és vastagbél-tükrözés, melyet altatásban is végzünk, amennyiben a beteg ezt kéri. Rendelkezünk az epilepszia és más idegrendszeri betegségek kivizsgálására alkalmas EEG-készülékkel, melynek eredményét telemedicina segítségével a Magyar Tudományos Akadémia Psychológiai Tanszékén leletezik. Az idegsérülések kivizsgálására alkalmas EMG-készülékkel történő vizsgálatot pedig az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet egyik munkatársa végzi. A digitális röntgen és a digitális tüdőszűrő készülék sokkal pontosabb és gyorsabb leletkiértékelést tesz lehetővé, ráadásul a sugárterhelés is jelentősen csökken. A képeket pedig azonnal továbbítani lehet az egyes szakrendelésekre. A pályázatból beszerzett eszközök mellett további vizsgálóeszközöket is beszereztünk, melyekkel tovább bővült a szakellátások száma, ilyen a csontritkulás-méréshez szükséges denzitometer, melyet vállalkozó biztosít.
Az intézmény, de mondhatom, hogy Szentendre és a vonzáskörzet lakói számára a legnagyobb változást az egynapos sebészet és a nappali kórház jelenti. Általános sebészeti, traumatológiai, érsebészeti, nőgyógyászati műtétek (terhesség-megszakítást nem végzünk!), urológiai, ortopédiai, szemészeti, gégészeti műtétek történnek. Sikerült beszereznünk olyan készülékeket, melyekkel lehetővé vált a szürkehályog-műtétek elvégzése, valamint rendelkezünk a térdműtétekhez szükséges artroszkóppal és az ortopédiai műtétekhez szükséges egyéb új eszközökkel is, melyeket már saját forrásból vásároltunk.

Mennyire sikerült térségi szerepet betöltenie a SZEI-nek? Csak szentendreiek használják, vagy jönnek a környező településekről is?
Területi ellátási kötelezettségünk Szentendre és a környező 12 település ellátását teszi kötelezővé. Ez 82 ezer állandó lakost jelent, azonban az ideiglenes lakókkal, illetve az életvitelszerűen itt élő, de be nem jelentett lakosokkal és a turistákkal együtt eléri a 100 ezer főt. Ennél jóval kevesebb lakosra építettek korábban kórházakat, melyek nagy része persze azóta tönkrement és megszűnt. Mivel azonban van olyan rendelésünk, amely szinte alig található még Budapesten is, messzebbről is megkeresnek bennünket. Ilyen pl. az andrológia, valamint a gyermekpszichiátria. Újdonság, hogy az eddigi pomázi kihelyezett reumarendelés mellett most Budakalászon is létesítetünk reuma- és pszichiátriai ambulanciákat, hogy a nehezebben mozgó betegeknek ne kelljen Szentendréig sem utaznia.

Milyen a SZEI szakembergárdája?
Egy szép, új, jól felszerelt intézménybe könnyebb jó szakembereket kapni, de az is fontos szempont, hogy igen sok egészségügyi dolgozó örült, hogy végre nem kell Budapestre utaznia. A szakdolgozók esetében a foglalkoztatásnál előnyben részesítjük a szentendreieket és a térségben lakókat. A szakorvosok esetében pedig igyekeztünk olyanokat alkalmazni, akik széleskörű szakmai jártassággal rendelkeznek. Ilyen az egyik új diabetológus szakorvosunk, aki néhány hónap múlva megszerzi a hiányszakmának számító endokrinológiai szakvizsgát is. Hasonlóan örültünk, amikor olyan bőrgyógyászt kaptunk, heti egy alkalomra, akinek a bőrgyógyászat mellett onkológusi szakvizsgája és gyakorlata is van. Allergológusunk Szentendrén kívül Angliában is dolgozik. Egynapos sebészetünk orvosai is szakmájukban elismert szakemberek. Elvem volt, hogy itt elsősorban nagy műtéti számmal és tapasztalattal rendelkező kórházi orvosok operáljanak, hiszen itt jobban kell tudni operálni, mint ott, ahol egy aktív osztály áll a háttérben, és bármikor segítséget lehet hívni. Altatóorvosunk, aki az USA-ban, a Yale-n végzett, szakmájában az egyik legjobb, de mint ember is kiváló.

Bevált-e az egynapos sebészet?
Nemrégen ünnepeltük az egynapos sebészet egyéves működését, ez idő alatt több mint ezer műtét történt. Hónapról hónapra nő a műtéti szám, még nincs ugyan várólista, de szerintem hamarosan annyi műtét lesz, hogy erre is sor kerül. Mind a szakdolgozói, mind a szakorvosi gárda kiváló, Vincze Lászlótól kapott bőrkötéses papírmerített vendégkönyvünk olvasása is igazolja ezt.

A finanszírozás, működés stabil?
Stabil az anyagi helyzetünk, de ez nagyon komoly megszorítások árán van így. Nincs cafetéria, alacsonyak a bérek. Szükség volna az OEP-finanszírozás emelésére, mert az új szakrendelések valóban definitív ellátást biztosítanak, és kórházi ellátást váltanak ki. Ebben az ügyben már megkerestem az Államtitkárságot, októberben pedig a képviselő-testület is foglalkozni fog ezzel.

Melyek a további tervek?
Olyan szolgáltatásokat tervezünk magánellátásként bevezetni, amelyek nem érhetők el OEP-támogatással, pl. közel 100%-os eredményt adó, még csak néhány helyen elérhető tumormarkerek, valamint havonta egyszer szombati napon – amennyiben igény lesz rá – magán szakellátásokra, szűrésekre lesz lehetőség.
Sajnos egyes szakrendelésekre hosszú az előjegyzési idő, ez a betegek számára komoly probléma, gyakran szóvá is teszik. Ennek oka, hogy kevés az orvosi óraszám a megnövekedett igényekhez képest. Például az UH-vizsgálatnál negyedóránkénti előjegyzés mellett is több hét a várakozás. Ennél gyakoribb előjegyzés nem adható, mert a vizsgálat ideje ezt nem teszi lehetővé. Ez nem csak a mi intézményünk problémája, országos gond. A laboratóriumban naponta kb. 150 beteget vizsgálnak meg, eközben ennek csak egy részét téríti az OEP. A megnövekedett igények miatt a szükséges intézkedések megtétele folyamatban van.
Szeretném a dolgozók nevében is megköszönni, hogy a város megtartotta a szakrendelőjét, és azt is, hogy megépülhetett ez a jól felszerelt, modern intézmény.

Kempf Károly Ignác

A szakorvosi rendelőintézet honlapja:
www.szei.hu