2015. január 22., 23:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

 „Moziba megy a Hold, vigyorog a képe…”

Szinte hihetetlen, hogy egy lelkes kis csapat elhatározta: mozit csinál Szentendrén. Önzetlen magánszemélyeket és vállalkozókat, nagyvonalú támogatókat nyertek meg céljuknak. Nevüket azóta is minden nap olvashatjuk a P’Art Mozi falán.

2005-ben az első próbavetítésen a burkolatlan nézőtéren, még házi kedvenceikkel mozizhattak a Szentendreiek. A Zoom Mozgókép-és Médiaműhely Alapítvány lelkes tagjai és az őket segítő megannyi szentendrei rengeteget tett azért, hogy, kedves, színes, a kultúrának helyet adó családias légkörű helyet teremtsen, mely a mai napig az alapítói szándék szerint működik.

A „több mint mozi” elképzelés mára valósággá vált. Szóról-szóra ismételhetném a mozi egykori alapító-vezetőjének, Szondy Andreának szavait, melyek változatlan aktuálisak ma is: „A mozit sikertörténetnek tartom, amiben rengeteg munka van, és többek részéről nem kevés anyagi és emberi áldozat is. És persze nagyon sok szeretet és pozitív visszajelzés, ami erőt ad akkor is, amikor nehezebben mennek a dolgok.”

Az art mozik helyzete mindig speciális volt a film és mozi szakmán belül. Egy olyan zöld oázis az elüzletisedett és tartalmilag elsilányult plaza mozik „sivatagában”, amely felfrissülést és szellemi táplálékot nyújt az arra vágyóknak. Szentendre pedig olyan város, amely büszkén jelenti, hogy igen, nekünk szükségünk van mozira és leginkább művész mozira.

Ezt bizonyítja a P’Art Mozi népszerűsége, évek óta folyamatosan emelkedő néző száma és jó híre, melyet nem csak Szentendrén, de a szakmán belül is kivívott magának. Az Art Mozi Egyesület többi művész mozijával azért dolgoztunk,hogy életben tartsuk a művész mozikat a jövőnek, hiszen nem az a cél, hogy a fiatalság plazákban és reality show műsorokon szocializálódjon, hanem az, hogy már óvodás korban elsajátítsák a filmnézési szokásokat és megismerjék az igazi mozi élményt, moziban nézzenek értékes művészi alkotásokat.

Ahogy kiállítási anyagokat sem laptopon érdemes nézni, hanem élőben a kiállító teremben, úgy a filmet is moziban nézik a filmművészet iránt elkötelezett emberek.

A mozi rengeteg vihart megélt e dekád során, mert különböző vezetők, különböző elképzelésekkel közelítették meg, de egy biztos, a mozi bizonyított és napjainkra a város egyik meghatározó kulturális bázisává vált, amely az év legalább 330 napján keresztül nyújt tartalmas, színes és színvonalas szórakozást, és program-lehetőséget nem csak a szentendreieknek, de a kistérség valamennyi lakójának is, hiszen ez az egyetlen filmszínház Óbudától Esztergomig a Dunakanyarban. A mozi célja mindig a közösség szolgálata volt, a filmnézési igények maximális kielégítése valamennyi korosztály számára.

Kikristályosodott műsor struktúrával, a szentendreiek kedvenc és keresett témáinak feldolgozásával, a helyi történeti és művészeti értékek bemutatásával, közvetítésével, az itt élők megszólításával. Úgy érezzük ezt sikerült megvalósítani az elmúlt 10 esztendő során. A P’Art Mozi Szentendre egyik kis gyöngyszeme, ahol családias környezetben lehet eltölteni egy kellemes estét, ahol egyéni és csoportos igények is meghallgatásra találnak, ahogy az egy kisvárosi környezetben elvárható.

Tíz esztendeje – a kezdetekben még szinte úttörőként – a P’Art Mozi működési koncepciója egyfajta mini kulturális központ életre hívása volt, ahol a filmprogramok mellett rendszeresen kiállítások, tanfolyamok, szakmai táborok, előadó művészeti, várostörténeti és beszélgetős estek, zenei és irodalmi események, szaktanfolyamok kerültek megrendezésre. Ezek jogosultságát néhány vezető kétkedve, mások örömmel fogadták, az idő pedig bebizonyította, hogy igen ezekre nemhogy szükség van, de mára létjogosultságot is nyert, mert egyre több művész mozi bővíti programját hasonló kulturális rendezvényekkel, hiszen a multikulturális funkció korkövetelménnyé vált!

A mozi történetében óriási előrelépés volt az art mozik számára kiírt digitális pályázat eredményessége. Ennek révén több mint 20 millió forintos beruházással sikerült a P’Art Mozit digitalizálni és ezzel megmenteni a bezárástól, hiszen 2012-ben valamennyi mozi átállt a digitális filmek vetítésére, mivel többé nem készülnek hagyományos géppel vetíthető 35 mm-es kópiák.

Amelyik mozi nem digitalizált az meg is szűnt.

10 ÉVES A P’ART MOZI !

E jeles évforduló alkalmából egész éven át tartó rendezvénysorozatot tervezünk, melynek létrehozásához és megalkotásához felállt egy stáb, melynek tagjai a mozi egykori alapítói, a P’Art Mozi Baráti Kör tagjai, valamint olyan mozi rajongók, akik mindig a mozi mellett álltak és segítették annak munkáját. A 2015-ös esztendő műsorstruktúrája a 10 ÉVES A P’ART MOZI programsorozat köré rendeződik, mely havi rendszerességgel jelentkezik, a filmes programokon túlmenően, különféle művészeti műfajokban is.

Kedves szentendreiek, Kedves Dunakanyariak, Kedves Filmbarátok! Álljuk körbe EGYÜTT az év végén a P’Art Mozi születésnapi tortáját !

/Klötz Ildikó/