Uusikaupunki, Finnország

Polgármester: Atso Vainio
Kapcsolattartó: Kristiina Salo
E-mail: kristiina.salo@uusikaupunki.fi
Honlap: uusikaupunki.fi
A testvárosi szerződés aláírásának dátuma: 1990.06.26.

Uusikaupunki

Általános információ:

Uusikaupunki város, kikötő Finnország délnyugati részén, Turkutól 60 km-re, északnyugatra, a Botteni-öböl partján fekszik. A neve újvárost jelent, közel 16 000 lakosa van.

Fontos gazdasági információ: Uusikaupunkiban található a Hartl Ventures leányvállalataként működő Valmet Automotive, az egyetlen finn autógyár – egyben a világ legészakibb autógyára. Az autógyárban több gyártó termékeit megbízásos szerződések alapján gyártják, 2011-ig ebben a gyárban készültek a Porsche SE Boxster és Cayman modelljei, valamint ebben az üzemben gyártják a Mercedes-Benz E-osztály kabrió változatait, illetve a Mercedes A-osztályt. A gyár műszakonkénti kapacitása 30 000 autó évente.

Érdekesség továbbá: Uusikaupunkiban található a Bonk Múzeum, ahol az Alvar Gullichsen finn képzőművész által kitalált fiktív cég, a Bonk Business gyártmányait tekinthetik meg az érdeklődők. A „multiglobális” cég „termékei” olyan abszurd „harmadik évezredbeli” technológiákon alapulnak, mint a Teljesen Defunkcionalizált Gépezetek, a Kozmikus Terápia, a Fejlett Dezinformációs Rendszerek és a Lokalizált Fekete Lyukak. A Bonk Business berendezéseinek közös tulajdonsága az, hogy a működésükhöz szükséges energiát szardellákból (!) nyerik.

Testvérvárosi kapcsolat: 25 éves.

Megjegyzés: Gazdasági és „múzeumi” szempontból is érdekes kapcsolat lehet.