Huntingdon, Anglia

Polgármester: Bill Hensley
Kapcsolattartó: David Brown és Malcolm Lyons
E-mail: david.brown403@talktalk.net; malcolm@malcolmlyons.co.uk
Honlap: www.huntingdontown.gov.uk
Testvérvárosi szerződés aláírásának dátuma: 1996.05.18 és 1996.08.18.

HUNTIGDON

Általános információ:

Huntingdon Cambridgeshire megye 24 000 lakosú városa Kelet-Angliában. A Great Osue folyó partján fekszik Godmanchasterrel szemben. A „nagy testvér” angol-szász eredetű, régi királyi város, 1205-ben kapta a városi rangot szintén János királytól. Huntingdon is megkapta és meg is tartotta a piac tartás jogát, hagyományos kereskedő, piac város lett, járási központ. A város átkelő pontként működött az Ouse folyón, egy napjainkig nagyon jó állapotú középkori híd szolgálta a közlekedést, és egészen 1975-ig ez volt az egyetlen átkelési lehetőség Godmanchester és Huntingdon között. A XVIII-XIX. században ún. „kocsi központként” működött. A kocsik a George Hotelben állomásoztak, itt lehetett átszállni, cserélni őket. Az 1574 óta működő „George” egyben a város legrégebbi szállodája, amelynek udvarán nyaranta Shakespeare fesztiválokat rendeznek. Híres szülötte: Oliver Cromwell (1599), szülőháza ma múzeum. A város másik híres szülötte John Major, egykori angol miniszterelnök.

Érdekesség: Wood és Ingram nevű botanikusok felfedeztek egy újfajta bükkfát 1746-ban, amelyet a város után Huntingdon bükknek neveztek el.

Testvérvárosi kapcsolatok, testvérvárosaik: Salon-de Provance, Wertheim, Gubbio, Szentendre. Ennek a városcsoportnak több közös programja, fesztiválja van. (Gubbio még nem testvérvárosa Szentendrének, de folyamatban van a szerződéskötés.)

Márciusban hagyományosan „Testvérvárosi Napokat/Estet” tartanak.

A fent felsorolt városcsoport évente ismétlődő ifjúsági fesztiválokat szervez, melynek állandóan változik, rotál a helyszíne, a téma: sport vagy kultúra.