Godmanchester, Anglia

Polgármester: David Underwood
Kapcsolattartó:
David Brown és Malcolm Lyons
E-mail: david.brown403@talktalk.net; malcolm@malcolmlyons.co.uk
Honlap: gmccouncil.com
Testvérvárosi szerződés aláírásának dátuma: 1996.05.18 és 1996.08.18.

 GODMANCHESTER

Godmanchester Huntingdonshire körzet kisvárosa Angliában. A Great Ouse folyó déli partján fekszik, Huntingdontól délre, 5500 lakossal. Kelta-római eredetű település, 1212-ben kapott városi jogot János királytól. Korai piac központ, amely  idővel elveszette jelentőségét és gazdagságát, mert Huntingdon kapta meg a piactartást jogát, és középkorban érvényes szabályok szerint 20 mérföldes körzeten belül két város nem tarthatott piacot. Egyik legrégebbi műemléke a Városháza, amely a XI században épült, és ma is Városházaként működik. A templom és a parókia szintén a XI századra datálódnak. Közvetlenül a Városháza mellett található az Ouse folyón átívelő „Kínai-híd”, amely a város legjellegzetesebb látnivalója, a legtöbb képen ez szerepel. A legenda szerint a hidat szögek és más rögzítő eszközök nélkül építették. Egy mérnök engedélyt kért a városi tanácstól, hogy szétszedhesse a hidat, és rájöjjön, hogy sikerült megépíteni szögek nélkül. A szétszerelés után az újjáépítés nem sikerült, mert a híd nem bírta megtartani saját súlyát, ezért szögek segítségével szerelték össze. Nagy valószínűséggel az eredeti szögek elrozsdásodtak, nem látszott a nyomuk, és ezért tűnt úgy, hogy nem is léteztek.

A két város közötti nagy egybefüggő sík rész Anglia legnagyobb mezeje, Portholme nevet viseli. Az idők folyamán lóversenyeket rendeztek itt, majd ez a mező adott otthont az első reptérnek. A II. Világháború idején fontos katonai bázisként szolgált, ma pedig árterület, komoly szerepet játszik az árvíz elleni védekezésben, a folyószabályozásban.

Megjegyzés: a két várossal a kapcsolat gyakorlatilag egyszerre működik, közös testvérvárosi egyesületük van, közös kapcsolattartóval. Gyakran utaznak Szentendrére, több civil, baráti kapcsolat jött létre az ottaniakkal. 2016 nyarán ünnepeljük a szerződések 20. évfordulóját.