Fő tér 12.

ÉPÍTÉSI ADATOK
Telek területe: 216 m2
Meglévő, megmaradó épületek beépített területe: 170 m2
Tervezett építménymagasság: 7,54 m

A Fő tér 12. szám alatt található volt Dimcsics-ház egyemeletes, négyablakos lakóház a 18. század elejéről. A kapuzárókő évszáma szerint 1800-ban nagyobb átalakításon ment keresztül, amikor korai klasszicista ízlésű homlokzatot kapott. A 19. század végén emeleti ablakait kicserélték, földszintjét üzletportállal torzították el. 1958-ban tatarozták, ekkor visszaállították a földszinti ablakait, emeleti ablakkereteit leegyszerűsítették. A külsőleg 19. századi épület belsejében megőrizte barokk jellegét.

Földszintjén kapualjból nyílóan két lakás, udvarból nyílóan egy lakás található. Az emeletre falépcső vezet, amely egy előtérbe érkezik, ebből nyílik két lakás, illetve egy függőfolyosóból a harmadik. A tetőszerkezet többszöri átépítés-javítás nyomát őrzi. Az épület jelenleg súlyosan elhanyagolt állapotban van.

A felújítás után az épület új funkciója: városi vendégház. Az épületben állandó személyzet nem lesz, az önkormányzat vendégei ?kulcsos házként? használhatják, melynek takarítását, szükség szerinti fenntartás feladatait megbízott gondnok látja el.
A földszinten, a kapualjból nyílóan akadálymentes használatra is alkalmas szobaegység kerül kialakításra, amelyhez társalgó, reggeliző és konyha is tartozik. Az emeleten egy kétszobás szobaegységet és összenyithatóan is használható két egyszobás szobaegységet alakítanak ki. Itt is lesz közös használatú helyiség, nyári-konyha társalgó, az itt lévő épített tűzhelyet felújítják. A meglévő lépcső újra keményfa-burkolatot kap, a kapualj és a közösségi terek téglaburkolatot, a szobákban fapadló lesz, az egyéb helyiségekben kőporcelán.

A felújítás során az épület térstruktúrája nem változik meg. A tetőszerkezetet teljes lécezés-cserével, héjazat-átrakással újítják meg. Az utcai homlokzat vakolatdíszeit a fényképek és tervtári adatok alapján állítják helyre, mely alapvetően az emeleti ablakok keretezésénél jelent díszesebb profilozást. A főhomlokzat fontos eleme a kapu kőkerete, mely szakrestaurátori munkával felújítható. Az épület jelenlegi sárga színe helyett egy korábbi állapot szerinti zöld szín helyreállítását tervezik, törtfehér tagozat-színezésekkel.