Események betöltése

Vincze Ottó: Kifutó modellek – kiállítás / Megnyitó

2022. 04. 09.. 18:00

Leírás

Vincze Ottó tevékenységének vezérműfaja ma a térinstalláció, de a grafika és a videó műfajában is dolgozik. A Munkácsy-díjas képzőművész Kifutó modellek című kiállításán szerepet kap a 90-es években újra felfedezett anyai örökség, a szabás/varrás eszközei,  a divatrajzok elegánsan egyszerű, abszurd, talányos helyzetbe hozott figurái.

A szigorú esztétikai rendszerbe foglalt képi installációi és a térben megjelenő felnagyított varróeszközei eljátszanak a léptékekkel – a térbeliség kihívásaira válaszul. Így az environmentek és grafikák együtteseiben úgy jelenik meg a művész, mint egy különös gyűjtő, aki maga is örömét leli az enigmatikus ábrák, konstrukciók kigondolásában.
A művész komplex esztétikai rendszerben gondolkodik, ami a mondriani, malevicsi humán alapú konstruktív-szürrealista festészethez és a városának „motívumközpontú” spirituális hagyományaihoz kapcsolódik.

Tanulmányainak végeztével pályáját festőművészként kezdte. 1993–1996 között Derkovits ösztöndíjas volt, majd a 90-es évek második felében és az ezredforduló után többnyire Németországban, Svájcban nyert el ösztöndíjakat és tartott kiállításokat.Számos jelentős szakmai díjat és külföldi ösztöndíjat nyert el. 2017-ben River-pool elnevezésű projektje Szentendre után az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále ideje alatt aratott nemzetközi sikert és nagy médiavisszhangot.

Közreműködik: Galambos Csanád – szaxofon, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendéke
Kurátor: Muladi Brigitta, művészettörténész
A kiállítást megnyitja: Horányi Attila PhD
A Ferenczy Múzeumi Centrum megnyitó eseményén a vendégeket Prosek Zoltán múzeumigazgató üdvözli.

A kiállítás 2022. április 10. és július 17. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható, a kiállításhoz kapcsolódó brosúra megtekinthető ITT.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

SZENTENDREI KÉPTÁR

Fő tér 2-5.