Események betöltése

Kmetty kiállítás – újragondolva

2022. 01. 03.. 17:00 - 2022. 10. 30.. 18:00

Leírás

Kmetty János – Az örök kereső 2.0 – fókuszban a tájképek címmel nyílt Kmetty János újrarendezett kiállítása 2021. november 11-én (csütörtökön), a Kmetty Múzeumban.

Kmetty János, a kubizmus egyik hazai képviselője, alapvető feladatának tartotta, hogy a festészet szemléleti igazságait és a kor szellemét egyaránt megtalálja. Tudatosan szűkítette le az általa vizsgált témákat, és az 1910-es éveket követően főleg csendéleteket, portrékat és tájképeket festett.

Az általa művelt műfajok közül talán a tájkép az, ami legközelebb állhatott lelki alkatához. Gyerekkorától kezdve egészen haláláig a természet iránti szeretete végigkísérte. Már egészen fiatal korában szívesen örökítette meg a környékbeli tájakat és városokat, a kassai dombokat, a miskolci utcákat. Kmetty sokat járt felvidéki és erdélyi városokba, amelyeket távolabbról szemlélve, szélesebb horizontú természetképbe illesztve örökített meg, az előtérbe pedig tevékenykedő vagy sétáló emberalakokat helyezett el. Tájképeinek urbánus jellege meghatározó maradt: az életműben nagyon kevés olyan önálló természetképet ismerünk, amelyben ne tűnne fel egy-egy városi motívum.

Az 1930-as évek elejétől pedig egyre gyakrabban kereste fel Szentendrét, és az itt festő művészekhez hasonlóan az ő képzeletét is megragadta a kisváros belső látványa: a szűk utcák, az egymás mellé szorosan épített házak és tűzfalak.

A program belépőjeggyel látogatható.
A kiállítás csütörtöktől-vasárnapig 10:00-18:00 óra között, 2022. október 30-ig tekinthető meg.

Borítóképünk Kmetty János 1920-as években készült Kassai fahíd című festményét ábrázolja.

Kmetty János Múzeum

Fő tér 21.
Szentendre, 2000 Hungary