Események betöltése

Finisszázs – Karátson Gábor: Illusztrációk Goethe Faustjához 1976-1980

2022. 02. 19.. 15:00

Leírás

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely tisztelettel meghívja Önt és kísérőit Karátson Gábor Illusztrációk Goethe Faustjához, 1976–1980 című kiállításának finisszázsára.

Páros tárlatvezetés Bellák Gáborral a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely főmunkatársával, a kiállítás kurátorával és
Baksai József festőművésszel, a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó Munkácsy Mihály-díjas művésszel.

Karátson Gábor a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő, nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait. A színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is.

A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatta be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét is. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek és a művészről készült fényképek egészítették ki.
A kiállítás a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely művészeti programjaként jött létre.
Kuratórium: Granasztói Szilvia, Karátson Dávid, Karátson János

A kiállítás 2022. február 19-ig tekinthető meg keddtől szombatig, 10:00 és 18:00 között.

ÚjMűhely Galéria és Kávézó

Fő tér 20.
Szentendre, Pest 2000 Magyarország