Események betöltése

A hegedűtanár // Filmklub Pozsár Eszterrel

2019. 01. 17.. 19:00 - 21:00

Leírás

A HEGEDŰTANÁR | Nyisd ki a szemed! filmklub
Január 17., csütörtök 19:00 | P’art Mozi

Vendég: POZSÁR ESZTER, jazz-szaxofon tanár, előadóművész, zeneterapeuta

A beszélgetést vezeti: Sergő Z. András
Helyfoglalás: https://partmozi.hu/?jegyfoglalas&id=4052

– – – – – – – – – – –

A HEGEDŰTANÁR /The Violin Teacher/
brazil filmdráma, 102 perc, 2015

A hegedűművész Laerte a zenének él, álmai azonban szertefoszlanak, amikor nem válogatják be a nagy presztízsű Sao Pauló-i Állami Szimfonikus Zenekarba. Hogy eltartsa magát, tanári állást vállal egy állami iskolában a nyomornegyedben. Az új tanár és a kemény világban felnövő diákok eleinte nehezen jönnek ki egymással. Laerte bármit megtenne, hogy kiszabaduljon ebből a közegből, egy idő után azonban különleges tehetséget talál a diákjai között, és elkezdi élvezni a tanítást. Pedig a nyomornegyedből szinte lehetetlen kitörni.

– – – – – – – – – – –

POZSÁR ESZTER
jazz-szaxofon tanár, előadóművész, zeneterapeuta

„A zeném annak a spirituális kifejezése, ami vagyok – a hitem, a tudásom, a lényem… Amikor az ember kezdi felfedezni a zene lehetőségeit, arra vágyik, hogy valami igazán jót adjon az embereknek, hogy segítsen az emberiségnek a gondoktól való megszabadulásban. Azt hiszem, a zene jobbá változtathatja a világot, ezért, ha már képes vagyok rá, ezt akarom csinálni. Meg akarom mutatni az embereknek a szavakon túli zenei nyelv fenségét. A lelkükhöz akarok szólni.” John Coltrane

Eszter elsőként furulyázni, majd fuvolázni tanult. A szaxofont középiskolás korában Borbély Mihály hatására vette a kezébe. 1994-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz-szaxofon szakán. Figyelme egyetemista korában az indiai klasszikus zene felé fordult, megtanult játszani az indiai bambuszfuvolán, fél évet ösztöndíjjal Új-Delhiben töltött. A végzés után saját jazz-zenekart alapított, ezzel jelentette meg 1999-ben első lemezét Városi mesék címmel. Azóta több zenekart is alapított és számos zenei formációban zenél.

2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma Hungarikummá nyilvánította a budakalászi zenepedagógus és terapeuta munkásságát. Átvehette a Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár elismerését. Az előadóművész zenetanári tevékenységét újító törkevésnek minősítette a bizottság a megújuló magyar művészetpedagógiában.

P’Art Mozi

Dunakorzó 18.
Szentendre, 2000 Hungary