Események betöltése

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.

Leírás

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. A kiállítás megnyitásával egyidejűleg a Ferenczy Múzeum megújult tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt nyílik.

Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.

A tárlaton bemutatásra kerülnek olyan kiemelkedő művek, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatás az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Haász Istvántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alkotóitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-család: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos.

Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok, érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeinek megfogalmazásához Kemény István József Attila-díjas írót kérték fel.

A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videomunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehoz azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húz a művek között. A cél, hogy a kiállítás elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy “izmusok” szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánja nyújtani.

A tárlatot időszakonként újrarendezve igyekeznek tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással. Ehhez a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonását és aktív szerepvállalásra ösztönzését is célul tűzték ki.

A kiállítás megnyitásával egyidejűleg a Ferenczy Múzeum megújult tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt nyílik. A budapesti ISBN művészeti szakkönyvesbolt és kortársművészeti galériával együttműködésben a Ferenczy Múzeumi Centrum saját művészeti albumain kívül hazai és régiós kiadású, limitált példányszámú művészkönyveket, egyedi kiadványokat is megtaláljuk Szentendre új könyvesboltjában.

Kurátor: Danka Zsófia, Kigyós Fruzsina, Prosek Zoltán

A kiállítás 2023. 03. 26. és 2028. 03. 26. között tekinthető meg.

Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között

Megnyitó: 2023. március 25. szombat, 18:00

Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

 

Ferenczy Múzeum

Kossuth Lajos utca 5.
Szentendre, 2000 Hungary