2015. július 16., 11:34
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Július 10-12. között három moldvai csángó magyar fiatal látogatott el Szentendrére, s töltött egy kis időt városunkban. A diószéni csángó fiatalok – a Szentendrén élő Jolanda Willemse, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület alelnöke közreműködésével – egy hétig Szántódon nyaraltak, a Budapest XII. kerületi Önkormányzat Ifjúsági Táborában. Ebből a táborból hozta el keresztlányát, Benke Szteliánát és testvérét, Juliannát és Rafaelát Nyitrai Zsuzsa. Juliannának Kellár F. János Immánuel a keresztapja, Rafaela pedig a lányok barátnőjeként csatlakozott.

 

Zsuzsa és János már több éve személyes kapcsolatot ápolnak keresztlányaikkal, jártak már a moldvai Diószénben is, ahol a Benke család meleg szeretettel fogadta őket. Szombat délelőtt a fiatalok Zsuzsával sétáltak Szentendre belvárosában, jártak a Templomdombon, majd János meghívta a kis csapatot fagylaltozni. Délután Visegrád következett, a Fellegvár megtekintése egy kis magyar történelemmeséléssel egybekötve. A dunabogdányi fürdőzés után este Zsuzsa és férje, Ákos kerti bográcsozást szervezett, amelyen János és felesége, Niki is részt vett, és egy csodálatos estét töltöttek el együtt a messziről jött gyermekekkel. Evés-ivás, bújócskázás, sok nevetés éjszakába nyúlóan. Vasárnap még maradt idő fővárosunk fő nevezetességeire is, a Hősök terét és az Operaházat is megnézhették a lányok, mielőtt visszatértek Szántódra, az ifjúsági táborba.

Örömteli, hogy a keresztszülő program nemcsak papíron létezik, és hogy olyan dolgok valósulhatnak meg, mint ez a pár nap. Hogy a három kislány nagyon messziről eljöhetett megismerni Szentendrét, a Dunakanyart, láthatta a fővárost, és hogy a kapcsolat, mely a program legfontosabb része kell hogy legyen, valóban kézzel fogható és virágzik…

 

NyZs

KFJI