2022. február 9., 19:07

A városvezetés meghívására 2022. február 9-én a jelenlegi kormánypártok és az ellenzéki összefogás jelöltje is Fülöp Zsolt polgármester vendége lett volna a Városházán. Vitályos Eszter egyéb kötelezettségeire hivatkozva lemondta a beszélgetést, Buzinkay György azonban eljött.

Áder János köztársasági elnök április 3-ára írta ki a 2022. évi országgyűlési választásokat. A szűk két hónap múlva sorra kerülő szavazás jelentőségének tudatában Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt programismertető beszélgetésre invitálta a jelenlegi kormánypártok – a Fidesz-KDNP –, valamint az ellenzéki összefogás – Egységben Magyarországért – Pest megye 3-as számú országos egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeit.

Vitályos Eszter egyéb kötelezettségeire hivatkozva egy nappal a találkozó előtt lemondta a részvételt. Fülöp Zsolt válaszlevelében jelezte, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje által megadott időpontban örömmel szakít időt az elmaradt személyes találkozó pótlására.

A választási programok ismertetésére, a választópolgárok megszólítására minden hivatalosan nyilvántartásba vett jelöltnek egy alkalommal lehetősége lesz a városi intézmények által biztosított keretek között. Továbbá szorgalmazzuk a jelöltek közös vitáját, amelyhez helyet és nyilvánosságot is biztosít az önkormányzat.

Az ellenzéki előválasztás helyi győztesével, Buzinkay Györggyel és kollégáival, a Momentum szentendrei csoportjának tagjaival 2022. február 9-én délután a Városháza Dísztermében beszélgettek a város vezetői. A találkozó kiemelt témája volt az önkormányzatok 2022. évi fejlesztési lehetőségei, a Szentendre városát érintő támogatási lehetőségek, a helyi adóbevételek és források elvonásának kompenzálása, a Magyar Kormány által 2017-ben Szentendre városának megítélt, de azóta sem realizálódott 8,2 mrd forintos – turisztikai szempontból országos jelentőségű – fejlesztés. A belvárosi szennyvíz és csapadékvíz szétválasztási program folytatása, Szentendre város eddig még nem csatornázott területeinek (Szarvashegy, Petyina, Tyúkosdűlő, Derecske, Boldogtanya és Pismány eddig kimaradt területeinek) csatornázási fejlesztései, valamint a szentendreieknek nyújtott városi szolgáltatások emelésének, de legalább szinten tartásának finanszírozási lehetőségei.

Balról jobbra: Karas László kabinetvezető, Pilis Dániel alpolgármester, Fülöp Zsolt polgármester, Buzinkay György, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselő jelöltje, Magyar Judit alpolgármester és Okolicsányi Balázs, a Momentum szentendrei elnöke, Buzinkay György kampányfőnöke

Buzinkay György hangsúlyozta: az Egységben Magyarországért hatpárti szövetség választási programjának hangsúlyos eleme, hogy kormányváltás esetén a gépjárműadót és a helyi iparűzési adó felét visszakapják a települések, az önkormányzatoktól elvont egyéb forrásokkal együtt. Központosítás helyett az önkormányzatok szabadságát támogatjuk, ennek jegyében az építésügyi hatósági jogköröket is visszaadnánk, és decentralizálnánk a közoktatást is. Kiemelten kezeljük Budapest és az agglomerációs települések együttműködését, mind a közlekedés, mind az egészségügyi ellátás fejlesztésében. Az elővárosi közlekedésben bevezetjük az egységes közös tarifarendszert, és szorgalmazzuk egy Észak-budai centrumkórház létrehozását.

A demokrácia alapja a vita. Ennek a belátása a szükséges szemléletváltás része, ezért ajánljuk fel a segítségünket az érveket ütköztető nyilvános vita megszervezéséhez. Ehhez, a választók tájékozódását szolgáló, a felelős döntést megalapozó eseményhez biztosítjuk a helyszínt és a nyilvánosságot” – emelte ki Fülöp Zsolt.

Kapcsolódó anyag:

Tények Vitályos Eszter meghívásáról