2023. július 27., 21:33

A városrészi költségvetési program három éves történetében a 2023-as a „leg-ek” éve volt: idén küldtek be a legtöbben fejlesztési javaslatokat, összesen 417-en, és idén szavaztak a legtöbben, 943 szentendrei polgár élt a lehetőséggel, hogy beleszóljon lakóhelye alakításába.

Befejeződött a szavazatok feldolgozása: 417 ötletgazda 441 javaslatot küldött be, amelyből 168 bizonyult megvalósíthatónak az idén már városrészenként hétmillió forintos keretből. Ezekből választotta ki a közösségi gyűlés a városrészenkénti öt-öt szavazható projektet.

A fejlesztéseket eldöntő szavazáson a tavalyihoz képest átlagosan mintegy 20 százalékkal többen vettek részt, a voksok számában a legnagyobb növekedést a Patakpart, Füzespark, Vasvári lakótelep városrész érte el, itt négyszer annyian szavaztak idén, mint tavaly.

A legtöbb szavazatot most is az út-, járdafelújítások kapták, sokan szavaztak a játszóterek bővítésére, a közvilágítás fejlesztésére, de a forgalomtechnikai megoldások, közlekedési táblák, tükrök kihelyezése is számos voksot kapott. Egyre több olyan javaslat érkezik be, ami a városrészi közösség építését szolgálja, idén két ilyen javaslat is felkerült a szavazólapokra: a Bubán tér közösségi térré formálása, illetve olyan közösség szervezése, amelynek célja a kerttulajdonosok kertgondozási ismereteinek megosztása a fenntarthatóságot szolgáló zöld szellemiség jegyében.

A legtöbb voks a Vasúti Villasor és környéke városrészből érkezett be. Itt két fontos fejlesztési javaslat versenyzett: a Csabagyöngye utca és a Vasúti Villasor sarkán lévő kisbolt előtti járda javítása és a Kőhegy felé vezető földút rendbehozatala. Azzal, hogy a kőhegyiek kampányt szerveztek a támogató szavazatok gyűjtésére, újabb elemmel bővült a részvételi demokrácia szentendrei programja. Végül csak néhány százalékkal maradtak le a nyertes ötlettől, de a ’24-es programban újra meg lehet mérettetni javaslatot. A legkevesebb szavazat ezúttal a Belvárosból érkezett. Itt egy szavazattal került az első helyre a „Paprikabíró utca biztonságos gyalogos közlekedése” javaslat, a második helyen a „belvárosi kutak restaurálása” végzett.

Idén nem nyert ötleteket a következő évi programra ismét be lehet küldeni, de a javaslatok feldolgozása alapján a legégetőbb problémákra a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda is keresi a megoldást, az Iroda elkezdte a nyertes fejlesztési javaslatok kivitelezésének előkészítését.

A szavaztok megoszlása városrészenként

A kördiagramokon látható, hogyan oszlottak meg egy-egy városrészben a fejlesztési ötletekre leadott voksok. A legtöbb szavazatot kapott, megvalósuló javaslatokat vastagon szedett betűvel jelöltük.

belváros

belváros

belváros

belváros

belváros

belváros

belváros

belváros

belváros

belváros

A Városrészi Költségvetésben az évről évre növekvő részvételi kedv azt bizonyítja, hogy a városvezetés törekvése a polgárok döntésekbe való bevonására, találkozott a szentendreiek elvárásaival.

A városvezetés köszöni a javaslataikat, szavazataikat, köszöni, hogy magukénak érzik a közös ügyeket, a város fejlesztését, szépítését. Reméljük, hogy ugyanilyen vagy még nagyobb részvételre motiválja a város polgárait a 2024-es program, ami idén már ősszel elindul.

Tegyünk együtt Szentendréért!
A mi városunk, a mi döntésünk.