2022. február 28., 13:16
A képviselő-testület a költségvetés elfogadásával idén hatvanmillió forint értékű fejlesztési keretet különített el a Városrészi Költségvetés programra. Így minden városrészben 20 százalékkal emelt keretösszeg, hatmillió forint áll a szentendreiek rendelkezésére, hogy javasoljanak a lakóhelyükön megvalósítandó fejlesztéseket, majd szavazzanak a kivitelezhető ötletekről. Március elsejétől huszadikáig várjuk az ötleteket, javaslatokat!

Az Ábrányi Emil Programban vállaltakhoz híven tavaly az önkormányzat elindította a Városrészi Költségvetés programot. A szentendreiek részvétele a közös tervezésben, az országban most induló hasonló projektek tapasztalatai alapján, igen jónak mondható. Városrészenként 55-80 fejlesztési javaslat, több mint 720 érvényes szavazólap érkezett be. Elkezdődött a megszavazott javaslatok kivitelezése, néhány már meg is valósult: Izbégen a fitneszpark, Pannóniatelepen a baba-mama hinta, a 11-es útnál, a Bükkös-pataknál járdaépítés, cserjeültetés, faültetés. Nemsokára befejeződik a temetőnél a parkoló bővítése, és idén megvalósul az összes, többi tavaly megszavazott fejlesztési ötlet is.

Az önkormányzat sikeresnek ítélte a 2021-es próbaévet, és a még nagyobb érdeklődésben, részvételben bízva, idén is elindította a programot, városrészenként hatmillió forintos fejlesztési keretösszeggel. Egy szentendrei polgár több ötletet is beküldhet, több városrészben megvalósítandó fejlesztési javaslatot is tehet.

Javaslattétel: 2022. március 1. és március 20. között

 • Javaslatot lehet tenni online a varosreszi.szentendre.hu oldalon
 • A javaslattételi nyomtatványt valamennyi postaládába is eljuttatjuk
 • A print verzió a Szentendre és Vidéke március 9-én megjelenő számából is kivágható
 • Gondolkodjunk együtt, tervezzünk közösen!
  Az idei programban egy új elem bevezetését is kezdeményezi a városvezetés. Március 19-én, szombaton egy összejövetelt szervez a V8 uszodában, ahol – moderátor közreműködésével – a baráti társaságok, szomszédok, utcaközösségek együttműködve, kiscsoportban, közösen dolgozhatnak ki egy-egy fejlesztési ötletet. Kérjük, jelentkezzenek a programra e-mailben, a varosreszi@szentendre.hu címen.

További menetrend: a beérkezett javaslatokat március 21. és május 22. között dolgozzuk fel 

 • Az ötletek beérkezését követően a munkatársak megvizsgálják formai szempontból, kiszűrik és elvetik a nem magyar nyelvű, spam vagy nem értelmezhető javaslatokat.
 • Ezután az önkormányzat szakemberei véleményt alkotnak a javaslatokról. Megvizsgálják: pénzügyi, jogi, városképi, városfejlesztési szempontból; költséget becsülnek, belefér-e a városrészi pénzügyi keretbe; a terület a város illetékességébe tartozik-e, önkormányzati hatáskörben van-e.
 • Majd a városrész képviselője pontosítja az ötlet földrajzi helyét a térképen, és véleményezi azt. A bírálatot a városrész képviselője, a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda, a Főépítészi Kabinet, és a Városi Szolgáltató NZrt. munkatársai végzik.
 • Szentendrei lakosok részvételével társadalmi testület véglegesíti szavazólapokat
  A hivatali munkatársak által javasolt ötletek közül öt javaslat kerül a szavazólapra. A szavazásra bocsátandó ötleteket a városrész képviselője és a városrész lakóiból álló testület választja ki.
  Testületi tagnak a városrész képviselőjének e-mail címére küldött levélben lehet jelentkezni.
  Kérjük, jelentkezzenek a szavazólapot összeállító testületbe! Képviselők elérhetősége >>>

Szavazás május végén 

 • Minden szentendrei polgár szavazhat. Egy városrészben csak egy szavazatot adhat le.
 • A szavazás lezárultával a hivatal munkatársai összeszámolják az egyes javaslatokra érkezett szavazatokat, majd kihirdetik a nyerteseket: a legnagyobb támogatottságot élvező ötlettől a legkevesebb szavazatot elnyert felé haladva a keretösszeg kimerüléséig valósulhatnak meg a projektek.

A Városrészi Költségvetés programról, a javaslattétel és a szavazás menetéről a Városrészi Költségvetés weboldalán, Szentendre Város honlapján, Szentendre Város hivatalos Facebook-oldalán és a Szentendre és Vidéke című lapban tájékoztatjuk folyamatosan a szentendreieket.

A mi városunk, a mi döntésünk!